Hur göra (bättre) prov i samhällskunskap?

konsten_provAtt sätta samman bra prov som mäter det man som lärare vill mäta, som ger en rättvisande bild av elevernas kunskaper och som därigenom fyller sina syften är en konstform, och ja, en hel vetenskap faktiskt. Både för den som intresserad av pedagogiska mätningar i allmänhet och för den som är intresserad av att utveckla sina egna mätningar i synnerhet, har det nu kommit en mycket intressant bok från Umeåforskaren Christina Wikström. I sin bok Konsten att göra bra prov – vad lärare behöver veta om kunskapsmätning”  ger hon en både lättillgänglig men samtidigt fördjupad bild av forskningen kring kunskapsmätningar och vad man bör tänka på när man utformar olika typer av prov. Boken spänner från mätforskningens historik till hur man utvecklar prov, konstruerar dem, bedömer dem och utvärderar dem. Här kan du också läsa vad Skolverket skrivit om boken.

prov i samhallskunskapEtt annat lästips är också Christina Odenstads licentiatavhandling Prov och bedömning i samhällskunskap”  som hon lade fram 2010. Den innehåller viss empiri kring hur samhällskunskapslärare gör och kan därför vara intressant att läsa i kombination med Wikströms bok. Här hittar du avhandlingen som pdf.

Mycket nöje!

Annonser

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , ,
Publicerat i Betyg och bedömning, Forskning, Samhällskunskap, Utbildningsvetenskap och pedagogik
En kommentar på “Hur göra (bättre) prov i samhällskunskap?
  1. […] föreläsning om prov och bedömning med fil.lic Christina Odenstad. Läs mer om hennes forskning här och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: