Skolpolitisk triangulering?

Idag presenterar regeringen sina budgetsatsningar efter att tidigare presenterat finansieringen. Det är framför allt minskade klasstorlekar på lågstadiet som är i fokus.

Om det nu ringer en skolpolitisk klocka hos dig är du förmodligen rätt ute. I socialdemokraternas skolförslag har minskade klasstorlekar upp till årskurs tre funnits med sedan 2012 .

Detta fenomen, att använda politiska motståndares förslag för att hitta egna, brukar kallas triangulering. Det innebär att ett parti eller regering som svar på vad deras politiska motståndare föreslår kommer med en ny tredje ståndpunkt. Begreppet förutsätter alltså inte, som många tror, att förslag knycks rakt av. I detta fall innehåller till exempel satsningen från regeringen också investeringar i lärarutbildningen för lågstadiet. Bloggen Politologerna har skrivit ett lysande blogginlägg om detta. Med statsvetenskapliga analysverktyg och det pedagogiska exemplet butikskedjorna ICA, Lidl och Coop blir det tydligt och användarvänligt för en lärare i samhällskunskap , läs den här. Begreppet triangulering används inte här utan det är det statsvetenskapliga begreppet medianväljarteoremet som tillämpas, innebörden är dock densamma.

/Elias Dietrichson

Annonser

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Tagged with: , ,
Publicerat i Material och stoff

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: