Så ett frö av tvivel

Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson och Christer Mattsson, grundare av Toleransprojektet lyfter viktiga frågor på GP debatt idag.

Frågan om främlingsfientliga och rasistiska åsikter i klassrummet är ett knepigt dilemma för många lärare och inte minst för lärare i samhällskunskap. Christer Mattssons förfaringssätt har alltid utgått från att elever som hävdar dessa åsikter ständigt ska mötas med respekt. Ett annat tillvägagångssätt skulle snarare alienerar eleven/eleverna ifråga. Utmaningen för den enskilda läraren i klassrummet blir således stor, eftersom läraren både ska respektera alla elevers rätt att uttrycka sig samtidigt som det ligger i skolans uppdrag att eleverna vaccineras mot denna typ av världsbild. Skickliga lärare som kan skapa förutsättningar för goda diskussioner blir således helt nödvändig. Mattsson pratar om att man måste bygga upp ett kritisk tänkande hos eleverna:

— Bygga upp ett kritiskt tänkande hos eleverna genom att låta dem analysera begrepp och definiera sina egna principer för rätt och fel, sant och falskt. Först därefter kan man komma till de avgörande frågorna. Om eleverna själva får komma fram till att det som drivit rasistiska rörelser i alla tider är viljan att göra sig av med dem man inte gillar, kan de identifiera den känslan hos sig själva. Och så småningom kan de förstå att det är drivkraften även bakom Sverigedemokraterna.

En premiss för skickliga lärare är adekvat fortbildning. Vi i FLS har som mål att erbjuda våra medlemmar detta, gå med i föreningen och håll ögonen öppna. Jag avslutar med ett stycke från debattartikeln som jag ser som huvudsyftet med skolämnet samhällskunskap:

Skolans allra främsta bidrag är att så ett frö av tvivel hos varje elev. Tvivlet på den egna världsbilden och anspråket på den enda sanningen är det som får oss att lyssna till andras åsikter och hindrar oss från att utveckla fanatism

/Elias Dietrichson

Annonser

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Tagged with: ,
Publicerat i Samhällskunskap, Undervisning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: