Internationell forskning om samhällskunskap

Under 2008 fick Karlstads universitet i uppdrag av regeringen att starta forskarskolor för yrkesverksamma lärare i samhällsvetenskaperna. Därmed startades Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik. Detta har redan resulterat i antal intressanta licentiatavhandlingar och mer är i kommande. Vi tipsade i ett tidigare inlägg också om en avhandling från Göteborgs universitet som är en fortsättning på en sådan licentiatavhandling.

Utan att överdriva kan man nog påstå att den ämnesnära forskningen – inklusive ämnesdidaktisk forskning – fram till dess varit mycket svältfödd i Sverige. FLS kommer självfallet att fortsätta arbeta för förstärkningar på detta område.

Vi är nog många som av dessa svältfödda anledningar skulle kunna bli mycket bättre på att hålla oss uppdaterade på internationell forskning inom och om samhällskunskap. I detta inlägg har vi därför helt summariskt sammanställt ett antal länkar till internationella vetenskapliga tidskrifter om just samhällskunskap (och ämnets internationella motsvarigheter). Många av tidskrifterna har såkallade Open Journal-system vilket innebär att många av artiklarna också går att nå i pdf-format.

Vid University of Florida finns tex The Journal of Social Studies Research (JSSR) som ges ut fyra gånger per år av The International Society for the Social Studies (ISSS). Här finns många intressanta studier att ta del av. Läs till exempel Judith Pace artikel Teaching Literacy through Social Studies under No Child Left Behind som handlar om vad som händer med samhällskunskapsundervisningens kvalitativa innehåll då ämnet – under pressen av standardiserade mätningar inom ramen för No Child Left Behind – tematiseras inom ramen för läsfärdighetsträning. Empirin är begränsad och inga generella slutsatser tycks kunna dras, men Pace drar diskuterar ändå resultaten i termer av en utarmning av samhällskunskapen. Läs artikeln här.

En annan tidskrift är del elektroniska Social Studies Research and Practice, vars redaktör är baserad vid University of Alabama. Denna tidskrift publicerar både vetenskapliga artiklar och utvecklingsartiklar skrivna av verksamma lärare. I det senaste numret finns tex en artikel som handlar om olika typer av klassrumsövningar och vilka mål lärare har för dem. Läs mer här.

tidsskriftTidskriften Journal of International Social Studies ges ut av International Assembly of the National Council of the Social Studies. Till skillnad från tidigare nämnda tidskrifter har denna men mycket mer internationell prägel och ett av målen med tidskriften är just att höja medvetenheten om samhällskunskapsämnets transnationella karaktär. En intressant studie som presenterades i tidskriften under 2012 var Patricia Averys (mfl) studie om ungdomars demokratiuppfattningar i öst- och centraleuropa samt i USA. Studien baseras på en enkät genomförd i sex länder omfattandes 2 848 ungdomar i åldrarna 13-19 år. Utöver intressanta resultat är också de metodologiska aspekterna intressanta att fundera över, givet komplexiteten att värdera och koda 2 848 olika svar på vad demokrati är. Du finner artikeln här.

Det finns såklart oändligt mycket mer att finna för den som söker – detta är bara ett skrap på ytan. Den som vill gå vidare hittar här en sammanställning av ytterligare andra tidskrifter med länkar här.

Har du någon tidskrift som dina samhällskunskapskollegor absolut inte får missa? Lämna en länk i kommentarstråden!

Annonser

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Tagged with: , , , , ,
Publicerat i Ämnesdidaktik, Forskning, Internationellt, Samhällskunskap, Utbildningsvetenskap och pedagogik
2 comments on “Internationell forskning om samhällskunskap
  1. Evelina skriver:

    Jag vill tipsa om Nordidactica – den journal som är knuten till Karlstad universitet

    http://www.kau.se/nordidactica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: