Övermäktigt att ta del av PISA-resultaten? Ta en digital rundvandring!

Det råder PISA-hysteri i svensk skoldebatt. Med rätta, för PISA ger viktig information om vissa delar av kunskapsutvecklingen i svensk skola som Sveriges egna uppföljningssystem inte förmår fånga och mäta. Läs ett intressant blogginlägg om detta här.

pisaSamtidigt får PISA-hysterin märkliga effekter på debatten. Det tycks ibland som att alla debattörer kan hitta något i PISA-undersökningarna som stödjer just den ståndpunkt de alltid har haft. Hur kommer detta sig egentligen? Främst har det nog att göra med att det är förhållandevis få som verkligen läser PISA-rapporterna. Detta syns tex bland de som försökt bortförklara PISA-nedgången för svensk del med att PISA-testerna ”mäter något annat än vad vi är intresserade av i Sverige”. Ett sådant påstående kan sannolikt endast komma från den som inte tagit del av vilka frågor som ställs och hur de ställs i testerna. Överensstämmelsen mellan det som mäts i PISA och vad som betonas i de svenska kursplanerna analyseras för övrigt av Skolverket och svenska forskare kontinuerligt, läs tex här.

Om du klickar på bilden här intill kommer du till en snabb och rolig film från OECD som beskriver precis vad PISA mäter och ger några exempel på vad eleverna ska svara på och hur de lyckas med detta.

PISA är en våldsamt stor undersökning i många länder vilket innebär att det leder till våldsamt mycket data. OECD har därför också satt samman en intressant datavisualisation av resultaten per land och per mätområde. Ta en titt, klicka här eller på bilden nedan!

pisa2

Annonser

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Tagged with: , ,
Publicerat i Internationellt, Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: