Lär vi oss av kriser? Om ekonomi

Under 2008 inleddes den stora finanskrisen som vi lever i spåren av än idag. Krisen uppstod i huvudsak genom avancerade låneupplägg i USA som fick systemet att braka samman när huspriserna föll, husen som för många – i synnerhet låginkomsttagare – stod som säkerhet för dessa lån.

Kriser som dessa återkommer och är därför viktiga att analysera och undervisa om i samhällskunskapen. Forskningsportalen forskning.se har därför sammanställt ett tema som med fördel är tänkt att användas i skolan. I detta tema finns också artiklar som handlar om nämnd kris och fler därtill.

Efter finanskrisen 2008 har kriserna avlöst varandra. Det mest flagranta exemplet är såklart Grekland. Den gemensamma nämnaren för många av dessa kriser tycks vara att olika aktörer har levt över sina tillgångar. Detta gäller för låginkomsttagarna i USA, Greklands stadskassa och USA:s dito. Det är därför intressant att uppmärksamma den debatt som brutit ut mellan främst Riksbanken och dess tidigare direktionsledamot Lars EO Svensson. Riksbanken oroar sig nämligen för att de svenska låntagarna är alltför skuldsatta och därmed inte skulle klara kriser. Man har därför fört en politik som i viss mån handlat om att dämpa låntagningen, bland annat genom styrräntan samt genom att vilja kräva högre egenfinansiering av husköpen.

EO Svensson har dock menat att denna politik varit felaktig, dels för att den förda politiken skulle ha haft liten effekt för hushållen när en kris väl uppstår, dels för att alternativkostnaden för denna politik varit för hög sett till ökad arbetslöshet som en följd av räntan.

Det finns dock andra ekonomer som inte håller med Svensson, tex Martin Flodén som tog plats i direktionen efter Svenssons avhopp, dels Lars Pålsson Syll vid Malmö högskola som också haft sina meningsutbyten med Paul Krugman.

Hela denna debatt reser några spännande frågor om ekonomin i stort som med fördel kan vara intressanta att lyfta i de mer avancerade samhällskunskapskurserna i gymnasiet. Många av meningsskiljaktigheterna beror på vilka data man tittar på, hur ska vi veta vad vi ska lita på? Debatten handlar i stor utsträckning om kriser vi ännu ej upplevt, vad kan vi veta om dem om de ännu ej inträffat?

Och till sist, hur bör dagens gymnasister se på sin egen framtida belåning? Hur mycket ska de våga låna själva och till vad?

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , ,
Publicerat i Ekonomi, Material och stoff, Samhällskunskap
5 kommentarer på “Lär vi oss av kriser? Om ekonomi
  1. rick skriver:

    Eh. jo martin floden håller såklart med Svensson i hans analys. Det var bara en liten detalj han ville diskutera. Floden har försökt sänka räntan sedan han kom in. Precis som karolina. Syll är inte kunnig i detta ämne och anledningen till att krugman ens kom i kontakt med honom var i en diskussion som handlade om Steve Keen.

  2. […] Om RB vill sänka inflationen alltså minska penningvärdet på varor och tjänster (du behöver färre mynt för att köpa ditt mjölkpaket) – så höjer banken räntan. Det gör det attraktivare att spara och dyrare att låna, vilket minskar penningmängden som leder till lägre inflation: Samma sak om man vill åstadkomma det motsatta: RB sänker räntan, det gör det attraktivare att investera (låna) istället för att spara pengarna. Detta ska då öka penningmängden, pengarnas värde urholkas (du behöver fler mynt för att köpa ditt mjölkpaket) – högre inflation. Målet att få till en högre inflation är det som RB försökt åstadkomma de senaste åren i Sverige. Sverige och egentligen hela euro-zonen har just nu fallande prisnivå, till och med negativ inflation: deflation. Debatten de senaste åren har kretsat kring vilket mål som RB ska prioritera eftersom banken också tagit i beräkning den ökande skuldsättningen i ekonomin, denna diskussion har vi vidrört tidigare. […]

  3. […] 1970-talets åtstramningsinriktade finanspolitik börjar ge vika efter 2008 års ekonomiska kris. I en ny dokumentär från Dokument inifrån ges det flertalet exempel på hur ökande […]

  4. […] kunde världens ledande ekonomer missa att vi var på väg mot en stor finansiella kollaps 2008. I ett program från Vetenskapens värld granskas ekonomivetenskapen och den pågående skuldkrisen. […]

  5. […] Läs mer om denna forskning här. Läs även det vi har skrivit tidigare om ekonomiska kriser här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
<span>%d</span> bloggare gillar detta: