EU-valet stundar – för lärare och allmänhet

EU-PARLAMENTET

Val till EU-parlamentet stundar, trots att det verkar som om EU-valrörelsen blir ganska ljummen, både från skolor, partier och medier. Hur är det bland lärare? I en nyligen genomförd undersökning med 18 samhällslärare i sex olika kommuner visar det sig att undervisning om EU skiljer sig mycket från undervisning om Sveriges politiska system, dels får det lite utrymme i jämförelse och dels uppmuntras inte eleverna på samma sätt att påverka EU som de gör i förhållande till svenska institutioner. Dessutom kopplas EU-projektet framför allt till utvecklingen efter andra världskriget och således till historia inte realpolitik. Eftersom EU-valet snart äger rum blir det viktigt att ta upp EU och valet. Detta är också vår skyldighet, betonat i det centrala innehållet.

Åter till EU-valet – vad vill då de olika partierna med EU? Vid en genomgång av 11 partier (se bilden nedan) är det fem partier som har prioriterad valfråga att begränsa EUs makt och endast ett av partierna som vill utöka den. Även ute i Europa väntas EU-kritiska partier nå framgångar. Bland riksdagspartierna är det Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna som alltid varit kritiska till unionen men Centerpartiet och Kristdemokraterna har under de senaste året anammat en mer kritisk inställning.

Uppenbarligen vill de svenska partierna profilera sig som EU-kritiska. Samtidigt är det intressant att EU-motståndet minskar samt att de osäkra ökar, i SCBs senaste mätning säger 22,7 % (november 2013) att de är emot EU och det är en lägre siffra än ett halvår tidigare. En nedgång som dessutom är statistiskt säkerställd. Argumentet som kan användas mot detta är att de osäkra ökar, av vilken anledning kan vi dock bara spekulera i. Men en trolig förklaring kan vara de ekonomiska problem som unionen brottas med sedan 2008. Att partierna så lättvindigt har tagit en EU-kritisk inställning har också fått mothugg eftersom det redan låga valdeltagandet möjligtvis inte gynnas av detta.

Dagens Nyheter har gjort en bra översikt på vad partierna vill driva i valrörelsen:

partierna och eu

Vid en snabb genomgång av partiernas EU-valswebbplatser är det uppenbart att den information om EU-valet som finns är tydligt kopplad till partiernas toppkandidater. Men vad säger då kandidaterna? Sveriges radio har intervjuat alla toppkandidater om hur de ser på EU och vilka krav de vill driva:

Malin Björk, Vänsterpartiet

Marita Ulvskog, Socialdemokraterna

Isabella Lövin, Miljöpartiet

Kent Johansson, Centerpartiet

Marit Paulsen, Folkpartiet

Lars Adaktusson, Kristdemokraterna

Gunnar Hökmark, Moderaterna

Kristina Winberg, Sverigedemokraterna

Christian Engström, Piratpartiet

Med tanke på riksdagsvalet i höst är det också intressant att se vad EU-valet kan indikera, framför allt när valen kopplas ihop.

Missa nu inte FLSs fortbildingstillfälle om EU-valet den 14:e maj i Stockholm!

/Elias Dietrichson

Annonser

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Publicerat i EU, Internationellt, Statsvetenskap, Valåret 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: