Gästinlägg: Hegel viktigare än Marx

Detta är det första gästblogginlägget för FLS. Det är med stolthet vi först ut kan presentera ingen mindre än gästbloggare Leif Lewin, skytteansk professor emeritus i vältalighet och statskunskap vid Uppsala Universitet. Fler celebriteter väntar framöver.

 

Hegel viktigare än Marx

Varför ska vi satsa på lärarna?

lewinDen begynnande valrörelsen är märklig. Bara en gång tidigare sedan slutet av femtiotalet, när statsvetarna började sina mätningar, har väljarna ansett att en annan fråga än sysselsättning och ekonomi är den viktigaste. Det var 1976, när kärnkraften tilldrog sig intresset. I år är det skolan. I alla väljargrupper och i alla partier sätter man skolan främst.

Och förslagen duggar tätt: mindre klasser, högre löner, bättre karriär, ökad fortbildning, mera betyg, ändrad lärarutbildning. Men den allra viktigaste framgångsfaktorn, fann vi i utredningen om skolans kommunalisering Staten får inte abdikera (SOU 2014:5), är duktiga lärare. Och det är inte en tom fras. Det som ger bättre studieresultat är ett mycket speciellt pedagogiskt handlag. Läraren måste se eleven individuellt, lyfta var och en från hans eller hennes speciella nivå för alla kan bli bättre och sedan i ett kort och i ett medellångt perspektiv ställa frågan vad som konkret kan förbättras till i morgon eller till nästa vecka eller, längst, till nästa månad.

Goda lärare betyder också, i en prioriteringssituation, att det är viktigare att satsa på högre lärarlöner än på mindre klasser. Varför då? Lärarna ska ha högre lön, inte främst för att det är roligt att ha pengar utan för att en lönehöjning är ett uttryck för arbetsgivarens uppskattning. Sådana förtroendskapande gester är nödvändiga för en kår, som konsekvent misstrotts av arbetsgivaren under årtionden. Och kommunerna måste ha med sina lärare på noterna, om verksamheten alls ska kunna förbättras. Självkänsla, arbetsglädje och professionalism är viktigare än hög levnadsstandard. Hegel har alltid haft mera rätt än Marx.

 

Leif Lewin

Professor och regeringens särskilde utredare om skolans kommunalisering

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , ,
Publicerat i Gästblogginlägg
5 kommentarer på “Gästinlägg: Hegel viktigare än Marx
  1. Louise Cronstedt Gurenius skriver:

    Instämmer helt och fullt!

  2. Maria Settergren skriver:

    Det fina med högre lön är inte bara arbetsgivarens uppskattning, utan att det har effekter på vilka som söker sig till utbildningen. Det är det enda sättet att få den intellekuella eliten att välja detta yrke och därmed ta platserna från dem med dåliga studieresultat.

  3. […] rubriken ”Hegel viktigare än Marx” frågar Lewin inledningsvis: ”Varför ska vi satsa på […]

  4. […] att döma ut att bli valets viktigaste fråga. Professor Leif Lewin skrev alldeles nyligen i ett inlägg på Föreningen Lärare i samhällskunskaps hemsida att det bara i en valrörelse sedan 1950-talet […]

  5. […] en av seminariepanelerna deltog professor emeritus Leif Lewin som tidigare har skrivit en gästkrönika här på fls.nu. I sitt anförande redogjorde Lewin för NPM-styrningens intåg i svensk […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: