Information som maktmedel

irak

Mediernas rapportering betyder allt mer i krig och konflikter. Detta fenomen uppkom i och med Kuwait-kriget. Mycket tyder på att den bild av kriget som den amerikanska armén ville förmedla också lyckades etableras i medierna. Den som kontrollerar informationsflödet har också fördelar i maktspelet. Lyssna på ett aktuellt och intressant inslag från P1-morgon om informationskriget mellan västliga och ryska medier i efterdyningarna av Ukraina-krisen. Läs även Kari Andén Papadopoulos spännande studie om den svenska rapporteringen av Irak-kriget, studien beskrivs så här:

 

Vid en kris är massmedierna en av de viktigaste aktörerna för att nå ut med snabb, korrekt och viktig information till medborgare, myndigheter och andra aktörer. Studien Propagandakriget i backspegeln visar i bild och text hur svenska medier förhåller sig till ett antal påverkansförsök under Irakkriget våren 2003. Det övergripande syftet med studien är att bidra till en ökad förståelse hos personal med informationsuppgifter om hur information kring kriser uppfattas, behandlas och beskrivs i nyhetsmedierna.

Vem ska man lita på egentligen?

/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , ,
Publicerat i Forskning, Internationellt, Medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: