Valkompasser i undervisningen?

Med detta inlägg startar vi här på fls.nu en ny kategori, ”Valåret 2014”. I denna kategori kommer vi att publicera inlägg som på olika sätt handlar om de stundande allmänna valen. Det kommer att vara en blandning av inlägg med tips på stoff, undervisningsupplägg och nyheter. Mycket nöje!

Det stundar allmänna val och som ett led i att hjälpa valmanskåren att avgöra vilket parti de sympatiserar mest med brukar en rad aktörer sätta samman så kallade valkompasser. Det finns en uppsjö kompasser men mest kända är ändå kanske TT:s och SVT:s. Dessa tas bland annat fram i samarbete med statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

Det finns säkert lika många uppslag till hur man skulle kunna använda kompasserna i undervisningen som det finns samhällskunskapslärare. Användandet tillsammans med eleverna kan dock vara en känslig sak – alla elever tycker inte att det är lika roligt att skylta med sina politiska åsikter. Ett sätt att komma runt detta men ändå kunna använda kompasserna till intressant och förståelseinriktad undervisning är att använda kompasserna till en partitävling enligt modellen ”Vem kan bli mest moderat?” eller ”Vem kan bli mest vänsterpartist?”. Kompasserna anger nämligen oftast i procent vilket partis uppfattningar man ligger närmst genom sina svar på frågorna. Genom frågorna kan eleverna således experimentera sig fram till hur de ska svara för att hamna så nära en viss partilinje som möjligt och resultaten härav utgör en god grund för en diskussion om olika ideologiska och sakpolitiska skillnader mellan partierna.

Du finner SVT:s EU-valskompass här, SvD:s (TT) kompass här samt Aftonbladets kompass här.

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , ,
Publicerat i EU, Material och stoff, Samhällskunskap, Undervisning, Valåret 2014
En kommentar på “Valkompasser i undervisningen?
  1. […] Valkompasser i undervisningen? – testa valkompasser tillsammans med eleverna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: