”Det spelar ingen roll hur man röstar” – tre myter och en sanning om hur väljarna ser på riksdagsvalen

Då och då möter man olika påståenden som handlar om hur väljarna ser på riksdagsvalet. Det kan handla om att väljarna inte skulle tycka att riksdagsvalet är lika betydelsefullt längre, grundat på uppfattningen att det inte spelar så stor roll vilket parti som kan bilda regering i och med att de ändå kommer att driva en snarlik politik som förlorarna. Denna uppfattning skulle i sin tur grunda sig på en uppfattning att det inte finns några större skillnader mellan partierna – de har alla rört sig mot den politiska mittfåran och de tydliga ideologiska skillnaderna skulle därmed ha försvunnit.

Man bör dock fråga sig i vilken utsträckning detta stämmer. Som tur är har frågan studerats under lång tid vid Göteborgs universitet och senast i raden av intressanta publikationer är den analys av valet 2010 som givits ut via SCB. Denna publikation är en formidabel guldgruva avseende diagram och tabeller över väljarnas syn på de typ av spörsmål som lyftes i inledningen. Detta skulle också kunna vara intressanta utgångspunkter att diskutera med eleverna – delar de 2010 års valmanskårs uppfattning?

Nedan har vi sammanställt tre myter och en sanning gällande hur väljarna i 2010 års riksdagsval såg på dessa saker.

Myt 1: Väljarnas förtroende för politiker är kört i botten. Detta påstående kan måhända ha stämt i riksdagsvalen under 1990-talet men det har sedan dessa skett en upphämtning till 1970-talets nivåer:

förtroende

 

Myt 2 och 3: Väljarna tycker det spelar mindre roll vilket parti som vinner i och med att skillnaderna mellan partierna uppfattas som mindre tydliga. Den första delen stämmer faktiskt inte alls, snarare tycks väljarna tycka att betydelsen av vilka som vinner har ökat något. Skillnaderna mellan partierna uppfattar väljarna mycket likartat med hur man gjorde under 1970-talet när mätningarna startade:

uppfattningvalet

 

Så till sist en sanning: Benägenheten att byta parti har ökat över tid parallellt med att väljarnas partiidentifikation minskat. Detta korrelerar också väl med partiernas generella medlemsutveckling:

partibytemellanvalpartiidentifikation

 

Samtliga dessa grafer är hämtade från studien ”Åttapartivalet 2010” publicerad av SCB, och skriven av   Henrik Oscarsson och Sören Holmberg vid Göteborgs universitet. Du finner studien här.

Har du testat att använda resultat som dessa i undervisningen på något sätt? Dela gärna med dig till dina kollegor genom att lämna en kort kommentar här till inlägget eller på FLS Facebook-sida!

 

 

 

 

 

 

 

 

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , , , , , , ,
Publicerat i Demokrati och statsskick, Forskning, Material och stoff, Samhällskunskap, Statsvetenskap, Valåret 2014
2 kommentarer på “”Det spelar ingen roll hur man röstar” – tre myter och en sanning om hur väljarna ser på riksdagsvalen
  1. […] Alla som läst några poäng statsvetenskap i Sverige eller som över tid haft en gnutta politiskt intresse vet att det finns något som kallas SOM-institutet vid Göteborgs universitet och att detta institut har rätt bra koll på vad den svenska befolkningen tycker om saker och ting. Även här på fls.nu har vi också skrivit om studier från SOM-institutet tidigare, se exempel här och här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: