Vad ligger bakom civil olydnad?

1405788_spikat-copyI mitten av mars i år disputerade Viktor Dahl på en avhandling om civil olydnad bland ungdomar, ”Breaking the law. Adolescents’ involvement in illegal political activity”. Avhandlingen bygger på fyra empiriska studier. I en intervju med Skolporten berättar Viktor om några av resultaten i studien:

– Min studie visar att det finns ett mer utbrett missnöje hos unga som använder illegala politiska medel, i jämförelse med de som använder legala politiska medel. Det verkar också vara så att de som använder illegala medel i större utsträckning upplever att ingen lyssnar på dem, vilket gör dem öppna för att åsidosätta de etablerade kanalerna för att använda alternativa politiska former. Jag kunde också se att unga som använder illegala medel i större utsträckning upplever att de inte får ta del av de beslut som fattas hemma och de upplever föräldrarelationen som kontrollerande. De har en slags auktoritetsutmanande attityd i relation till föräldrarna, men även i relation till skolan och samhället generellt.

Läs abstrakt här. Läs också ett tidigare inlägg här på FLS om vad som påverkar elevernas medborgarkunskaper.

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , ,
Publicerat i Demokrati och statsskick, Forskning, Nyheter, Samhällskunskap, Statsvetenskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: