Regn väntas men påverkar det valdeltagandet idag?

Idag (25/5) är det val till EU-parlamentet i Sverige. På valdagen väntas fint väder med undantag för regn och åska i Mellansverige. Som människa med ett nyfiket sinne och som vän av statsvetenskapliga perspektiv undrar jag om detta påverkar valdeltagandet. Enligt en amerikansk studie påverkar mer regn än 25 ml på valdagen valdeltagandet negativt med en procent. Gäller detta även Sverige?

Statsvetarna Mikael Persson, Anders Sundell och Richard Öhrvall har undersökt valdeltagande bland sammanlagt 150 000 personer mellan 1976-2010 och tittat på väderdata från 750 väderstationer runt om i landet. Uppgifterna är kontrollerade gentemot röstlängderna och datan har hög precision vad gäller tillförlitligheten. Resultatet av denna studie visar att inga signifikanta effekter kan ges av regn på valdeltagande i Sverige. Läs blogginlägget kopplat till studien här.

Således visar undersökningarna från Sverige och USA olika resultat. Troligtvis kan de olika resultaten förklaras av skillnader i valsystem och att Sveriges valdag ligger på en söndag och den amerikanska på en tisdag. En annan faktor som blogginlägget inte avhandlar kan också vara att svenskar har större tilltro till politiker och myndigheter i jämförelse med andra länder. Detta skulle i så fall betyda att den svenska väljaren i större utsträckning plikttroget går till vallokalen trots paraplyt.

Fotnot: Observera att diskussionen om lågt valdeltagande i EU-parlamentsvalen och det specifika med ett EU-val helt är förbisedd

/Elias Dietrichson

Annonser

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Tagged with: ,
Publicerat i EU, Forskning, Statsvetenskap, Valåret 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: