Skolverkets bedömningsstöd och kommentarmaterial i ämnet samhällskunskap

Skolstarten närmar sig. Många lärare sitter just nu och planerar det kommande läsåret. I denna bloggpost har vi samlat material från Skolverket som vi tror kan vara relevant för lärare som undervisar i samhällskunskap och SO och som kanske kan underlätta planeringsarbetet. Om vi har missat något får ni gärna höra av er så lägger vi till och uppdaterar artikeln.

För den som undervisar i samhällskunskap på grundskolans senare år finns det sedan en tid tillbaka ett material utgivet av Skolverket som hjälp för bedömning. Materialet utgår från en uppgift om ett arbetsmoment om demokrati. Man skriver

Det här bedömningsstödet består av fyra delar: prov, bedömda autentiska elevsvar med tillhörande kommentarer, bedömningsmatriser och bedömningsprotokoll. Matriserna lyfter fram relevanta aspekter att ta hänsyn till i bedömningen och beskriver även progressionen i relation till de olika uppgifterna i provet. Bedömningsprotokollen är tänkta att användas som ett konkret verktyg i den egna bedömningen.

Det här bedömningsstödet är en revidering (i enlighet med Lgr11) av ett tidigare material.

Materialet hittar ni här, här och här.

Skolverket

Skolverket har också utgivit kommentarmaterial till kunskapskraven i samhällskunskap. Dessa återfinns här.

Motsvarande material för de grundläggande kurserna i samhällskunskap på gymnasiet (1a1 och ib) hittar ni här.

Måste-läsning för alla lärare som undervisar i samhällskunskap, religion, historia eller geografi är den kunskapsöversikt som Skolverket gett ut som heter ”Att förstå sin omvärld och sig själv”. Den går att beställa i pocketformat men finns även att läsa gratis som pdf, ladda ned den här.

Avslutningsvis kan den som är intresserad av källkritiska resonemang ta del av det bedömningsstöd som tagits fram i historia som behandlar just det ämnet, du hittar det materialet för gymnasiet här och för grundskolans senare år här, det senare är omfattande och det finns även en hel del riktat mot samhällskunskap specifikt.

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , ,
Publicerat i Betyg och bedömning, Material och stoff, Samhällskunskap, Undervisning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: