Undervisningsmaterial om val och demokrati

riksdagen
I och med riksdagsvalet dyker det upp mycket material som rör frågor om val och demokrati. Utbildningsradion (UR), Forum för levande historia och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF, tidigare Ungdomsstyrelsen) har alla material riktat specifikt till lärare. Nedan har jag satt ihop ett urval av detta med länkar.
 
UR har en sajt som heter Maktfaktorn. Här finns många olika quiz som eleverna kan svara på, till exempel ”Hur skulle din demokrati se ut?” eller ”Vad är demokrati för dig?”. Videoklippsdelen av sajten tar bland annat upp hur man kan mäta demokrati och hur man som ung människa kan påverka samhället.
 
Forum för levande historia har en temasajt för undervisning i demokratifrågor. Här har man satt ihop sex stycken lektionsupplägg,  till varje upplägg finns lärarhandledning, material (oftast mycket konkreta övningar) och visningsmaterial (bilder, klipp). Här hittar du även materialets koppling till skolans styrdokument.
 
MUCF har gjort två stycken foldrar (som skickas ut till skolor) med mycket information som främst riktar sig till lärare och skolledare. Foldern ”Valår i klassrummet” innehåller intervjuer med lärare, information om skolval och vad man bör tänka på när man bjuder in partier till skolan, innehåller också en del tips om annat undervisningsmaterial för lärare.
 
Foldern ”Prata politik” är mer inriktad mot undervisningen, till exempel konkreta övningar i källkritik och hur man anordnar en debatt. I denna folder finns också fler intervjuer med rektorer och lärare som har erfarenhet av främlingsfientlighet, både uttryckt av elever och besökande.
 
prata politik

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , ,
Publicerat i Demokrati och statsskick, Material och stoff, Undervisning, Valåret 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: