Valspecial: Moderaterna

Fram till valet kommer det att dyka upp ett inlägg för respektive riksdagsparti i FLS:s valspecial. Vår förhoppning är att inläggen kan underlätta informationssökandet och fungera som inspiration samt fördjupning i/inför undervisningen. Tanken är att bidra med länkar och inte i första hand analys. Först ut är Moderaterna.

Nya moderaterna logga 1

  • Historia

Partiets grundare (1904) präglades av konservativa tankar. De såg vänstern, med socialdemokraterna inräknat, och deras påtänkta samhällsförändringar som ett hot.

Partiet bytte namn från Högerpartiet till Moderata samlingspartiet 1969. Har haft regeringsmakt under: 1923-1924, samlingsregering under andra världskriget, Thorbjörn Fälldins treparti­regeringar 1976–78 och 1979–81. Carl Bildt koalitionsregering 1991 med passivt stöd från Ny demokrati. Och nu senast i Alliansen från 2006. Valsegern 2010 är en av få gånger då en borgerlig regering blivit återvald. Läs mer om partiets historia här. Och läs partiets egna historieskrivning här.

  • Ideologi

Ideologin kan beskrivas som liberalkonservativ. Historiskt kan dock Moderaterna ses som ett typiskt konservativt parti. 

  • Profilering

I och med bildandet av Nya  Moderaterna 2005, inspirerat av Tony Blairs New Labour (brittiska socialdemokraterna), gick partiet mer mot mitten och började mer och mer att anamma den socialdemokratiska välfärdsmodellen. Detta symboliseras kanske bäst av att de började kalla sig ”det nya arbetarpartiet”. Nya Moderaterna är i mångt och mycket uppbyggt kring tre personer: Fredrik Reinfeldt, Per Schlingmann och Anders Borg. För mer läsning om Nya Moderaterna rekommenderar jag denna bok och detta blogginlägg.

2004 bildades koalitionen Alliansen med de övriga borgerliga partierna (Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna) där Moderaterna är största parti.

  • Viktigaste frågorna i valrörelsen

Moderaternas viktigaste frågor är ekonomin, jobben och skolan.

Ekonomin: Partiets främsta trumfkort. M har med finansminister Anders Borg i spetsen haft ekonomin som den viktigaste frågan, så även i detta val. Med en finanskris i Europa har svensk ekonomin klarat sig bra ändå, hävdar man, eftersom regeringen inte slösat med resurserna.

Jobben: Arbetslinjen som Moderaterna satt främst utgår från att det ska göras mer attraktivt att arbeta mera, jobbskatteavdragen är en viktig kugge i detta. Enligt M är det viktigt att fler arbetar för att få välfärden att hålla god kvalité. Fler arbetade timmar ger mer skatteintäkter. Arbetet med att sänka trösklarna till jobb genom att förstärka nystarts- och instegsjobb samt lärlingsutbildningar och yrkesintroduktionsanställningar är också prioriterade områden för partiet.

Skolan: Alliansen har gemensamt genomfört många och stora reformer på skolområdet och även om Folkpartiet har ägt frågan mycket har M blivit mer stridslystna i skolfrågan. Ökat statligt ansvar till exempel genom matematiklyftet och nya karriärstjänster för lärare står på agendan. Obligatorisk förskoleklass, satsning på särskilt stöd och betyg från årskurs tre är också viktiga frågor i valrörelsen.

I en tredje valrörelse går M till val med Alliansen. 

För en helhetsbild av vad regeringen med Moderaterna i spetsen har åstadkommit och inte åstadkommit under två mandatperioder rekommenderar jag DN:s serie i sju delar om detta.

  • Den typiska väljaren

Den typiska M-väljaren är: Man, privatanställda, stadsbo, företagare, ej kollektivanslutna och höginkomsttagare.

  • Partikultur

Rationella, sakinriktade och uppfattar sig som bärare av objektiv kunskap mer än politiska idéer. De är också kollektivistiska men samtidigt är partiet hierarkiskt. Läs mer i denna avhandling (sida 80-110).

  • Opinionsläge

Många socialdemokratiska väljare har gått till M i de senaste två valen, detta anses vara en av flera framgångsfaktorer för Moderaterna. I och med att S fick Stefan Löfven som partiledare ter det sig som om väljare dock är på väg tillbaka till S. M har också förlorat väljare till Sverigedemokraterna. Läs vidare om M:s opinionsutveckling under 2000-talet här.

Opinionsläget för Alliansen och Moderaterna ser i dagsläget inte så lovande ut. Enligt många blir det svårt för Moderaterna att sig ur kritiken som framför allt har riktats mot välfärdens standard. På plussidan i opinionen ligger de ekonomiska frågorna där M har ett fortsatt förtroende, även om Socialdemokraterna börjar ta in.

Frågorna inför det eventuella parlamentariska läget efter valet är intressanta och många tänkbara scenarion har målats upp. Lägets osäkerhet beror i mångt och mycket på svårigheten för någon av blocken att få egen majoritet, i och med Sverigedemokraternas vågmästarroll.

Det är vanligt, enligt statsvetenskaplig forskning, att sittande regeringar bestraffas av väljarna. Trots det prekära läget är dock ingenting klart än, exempelvis vet vi att väljare idag är mer rörliga.

  • Internationella motsvarigheter

Moderaterna sitter i partigruppen European People’s Party (EPP) i EU-parlamentet. Partiet samarbetar med konservativa, liberalkonservativa och kristdemokrater både i EU och internationellt.

  • Valaffisch

m affisch

Se alla valaffischer samlade och recenserade i denna länk.

——————————–
Uppdatering 20140902: Alliansens valmanifest är numera släppt – den hittar du här.

/Elias Dietrichson

Annonser

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Tagged with: , , , , ,
Publicerat i Material och stoff, Samhällskunskap, Statsvetenskap, Valåret 2014
2 comments on “Valspecial: Moderaterna
  1. […] Alliansens opinionsläge läs inlägget om Moderaterna. Folkpartiet är Alliansens stabilaste parti. Omkring 6-7 % sedan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: