Valspecial: Folkpartiet

 Fram till valet kommer det att dyka upp ett inlägg för respektive riksdagsparti i FLS:s valspecial. Idag del två, Folkpartiet.

fp

  • Historia

Under 1800-talet växte kritik mot kungamakt och statskyrka. En grupp välbärgade började ställa krav på demokrati, folkbildning och likhet inför lagen. Näringsfrihet och frihandel var också viktiga krav. I samarbete med socialdemokratin var anspråken på lika rösträtt väsentliga. I denna kontext bildades 1900 Liberala samlingspartiet. Fram till allmän rösträtt 1919 var man flera gånger i regeringsställning med S. Efter vissa splittringar i samband med folkomröstningen om alkoholförbud bildades 1934 Folkpartiet. Under 1930-talet tog partiet en tydlig socialliberal inriktning. Efter andra världskriget omöjliggjordes regeringsmakt länge eftersom S och Centerpartiet ledde i koalition. För mer om Folkpartiets historia  läs här. Sedan 2004 ingår Folkpartiet i Alliansen. Läs partiets egna historieskrivning här.

  • Ideologi

Folkpartiet ser sig som ett liberalt parti och kan även betraktas som socialliberalt.

  • Profilering

Sedan Jan Björklund blev partiledare 2007 har skolfrågan ständigt varit i fokus för Folkpartiet. Partiet har blivit skolpartiet. Andra profilfrågor är jämställdhet och EU, mycket tack vare Birgitta Ohlssons arbete. FP ingår i Alliansen detta påverkar också följaktligen partiets profilering.

  • Viktigaste frågorna i valrörelsen

Skolan, jämställdhet och NATO ses som viktiga frågor i valet. Skolfrågan är onekligen partiets viktigaste. Ett förstatligande av skolan, tidigare betyg, ordningsomdömen och mindre skolklasser står på agendan. Vidare är jämställdhetsfrågorna viktiga. Slogan ”Feminism utan socialism” är ett sätt att sätta liberalfeministiska frågor på dagordningen. Krav på karriärstjänster inom akademiska kvinnoyrken samt en öronmärkt tredje pappamånad inom föräldraförsäkringen är krav kopplat till detta. I efterdyningarna av det spända världsläget driver också Folkpartiet, som enda parti, frågan om NATO-medlemskap.

  • Den typiske väljaren

Den typiska folkpartisten är både kvinna och man, akademiker eller tjänsteman med hög utbildningsnivå. Ofta är väljarna mer politiskt kunnig än genomsnittet och som en trolig följd av detta är de också mer rörliga än andra väljargrupper. Traditionellt har väljarna varit trogna kyrkobesökare.

  • Partikultur

Tydligt akademisk, principfast och individualistisk förhållningssätt är vanligt inom Folkpartiets partikultur.

  • Opinionsläge

För Alliansens opinionsläge läs inlägget om Moderaterna. Folkpartiet är Alliansens stabilaste parti. Omkring 6-7 % sedan 2006. PISA-resultaten på skolområdet verkar inte ha påverkat opinionen märkbart. Precis som Centerpartiet och Kristdemokraterna har Folkpartiet problem att komma fram med sina krav i Alliansen i och med att Moderaterna är störst. Den stora frågan i valet blir: i hur hög grad kommer väljarna recensera Björklunds år vid makten som skolminister? Kan andra frågor som jämställdhet hjälpa partiet? Till exempel locka väljare hos borgerligt sinnade feminister. Läs mer om partiets opionsutveckling under 2000-talet här.

  • Internationella motsvarigheter

 Samarbetar med flera olika liberala partier. Sitter i ALDE-partigruppen i EU-parlamentet.

  • Valaffisch

 Förstatliga-skolan

Se alla valaffischer samlade och recenserade i denna länk.

/Elias Dietrichson

Annonser

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Tagged with: , , , ,
Publicerat i Material och stoff, Samhällskunskap, Statsvetenskap, Valåret 2014
One comment on “Valspecial: Folkpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: