Valspecial: Kristdemokraterna

Fram till valet kommer det att dyka upp ett inlägg för respektive riksdagsparti i FLS:s valspecial. Idag del tre: Kristdemokraterna.

kd-logga

  • Historia

Kristdemokraterna är ett ungt parti. Partiet bildades – 1964 – i ett sammanhang där moraliska och kulturkonservativa vindar blåste, i mångt och mycket som en motrörelse till den starka vänstervåg som var i sitt antågande. Att till exempel kristendomskunskapen skulle bytas ut till religionskunskap i skolorna tolkades som ett symptom på samhällets ”moraliska förfall”. Opinionen var stor inför valet samma år men valet blev ett fiasko och det skulle dröja ända till 1991 innan KD kom in i riksdagen. Då blev det succé – 7 procent – med ministerposter som följd i Carl Bildts regering. Bland grundarna bör Lewi Pethrus nämnas, han var en förgrundsgestalt inom
pingströrelsen. Många inom frikyrkorörelsen har också attraherats av partiet.
Alf Svensson var partiets partiledare i 31 år och var stundtals mycket populär. Läs mer om partiets historia här eller läs partiets egna historieskrivning här.

  • Ideologi och profilering

Kristdemokraternas ideologi och grundidéer är självfallet präglad av kristen etik. Partiet ser sig inte som innehavare av en ideologi som tillhör någon av de klassiska. Kristdemokraterna vill framställa sig som ett parti med en tydlig värdegrund. KD ser sig som en motvikt till individualismen och betonar en tro på behovet av nära gemenskaper och familjen. Från början ville man varken kalla sig höger eller vänster men med åren har partiet blivit mer av ett borgerligt parti. Inom alliansen vill KD profilera sig som det parti som tar familjerna och de äldres sida. Partiledare Göran Hägglund har under mandatperioden varit socialminister.

  • Den typiske väljaren

Den typiske KD-väljaren är kvinna, lägre tjänsteman, oftast boende i landsort samt kyrkobesökare. Något mer utbildade och intresserade av politik än rikets genomsnitt.

  • Partikultur

Kristdemokraternas partikultur (sida 181-196) liknar de andra borgerliga partierna men partiet kan närmast beskrivas som ”de snälla”.

  • Viktigaste frågorna i valrörelsen

För alliansens valmanifest se denna länk. Precis som jag betonat ovan går också många av de förslag som KD lägger inför nästa mandatperiod att koppla till frågor om familjen och äldre. Mindre barngrupper i förskolan, alla över 85 år ska få rätt till äldreboende, rätten för familjer att själva välja fördelningen i föräldraförsäkringen, avskaffa landstingen.

  • Opinionsläge

För Alliansens opinionsläge läs inlägget om Moderaterna. KD är befinner sig farligt nära riksdagsspärren i många opinionsundersökningar. Många väljare hävdar att de inte ska rösta på partiet igen. Trots en EU-negativ inställning (eller tack vare) och låga opinionssiffror fick partiet nästan 6 procent i EU-valet i våras (med förbehåll för att EU-valet har en mycket lägre valdeltagande). Ett fenomen som talar för KD är att väljarna taktikröstar i större utsträckning än tidigare. Detta skulle till exempel betyda att det kan blir så att många moderata väljare röstar på KD för att rädda kvar de i riksdagen. För KD:s opinionsutveckling under 2000-talet se denna länk.

  • Internationella motsvarigheter

Ute i Europa finns stora kristdemokratiska partier, det kanske mest kända exemplet är Angela Merkels parti CDU. I det senaste tyska valet fick de 35 procent. KD sitter i EPP-gruppen i EU-parlamentet.

  • Valaffisch

kd valaffisch

Se alla valaffischer samlade och recenserade i denna länk.

/Elias Dietrichson

Annons

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , ,
Publicerat i Material och stoff, Samhällskunskap, Statsvetenskap, Valåret 2014
En kommentar på “Valspecial: Kristdemokraterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: