Valspecial: Centerpartiet

Fram till valet kommer det att dyka upp ett inlägg för respektive riksdagsparti i FLS:s valspecial. Idag del fyra: Centerpartiet.

c logga

 • Historia

I medeltidens Europa var det ovanligt att bondeståndet (självägande bönder och bergsmän) hade inflytande i beslut men i Sverige hade det fjärde ståndet betydelse. Bönderna har ofta, genom historien, stått kungen nära. När Sverige fick tvåkammarriksdag under 1800-talet bildades partiliknande organisationer kopplade till bönderna. I och med industrialiseringen under 1900-talet ifrågasatte bonderörelsen bestämt stadslivets sociala misär och de nya liberala idéerna. Inte minst märktes detta 1914 i det så kallade bondetåget då 30 000 bönder protesterade mot den liberala regeringens nedrustning av försvaret. Detta ledde sedan till en politisk kris, den så kallade Borggårdskrisen. Traditionellt har bönderna i Sverige varit konservativa, nationalistiska och protektionistiska (under 1930-talet var även de nazistiska influenserna tydliga). Således har det funnits en tradition långt tillbaka av en tydlig bonderörelse. En rörelse som också har haft mycket makt delvis tack vare semi-militariseringen under bondeuppror 1400-1500-talet. Bondeförbundet bildades sedan formellt 1913 och bytte 1958 namn till Centerpartiet. Från 1950-talet och framåt var länge Centerpartiet ett stödparti till Socialdemokraterna och i regeringsställning. Under 1970-talet låg partiet på siffror omkring 20-25 procent. Läs mer om partiets historia här eller läs partiets egna historieskrivning här.

 • Ideologi

Ursprungligen startades Centerpartiet som ett intresseparti, man ville slå vakt om böndernas och jordbrukets intressen. Mycket har hänt med ideologin sedan dess. På 1970-talet utvecklade partiet sin miljöpolitik och har varit det borgerliga parti som varit tydligast motståndare mot kärnkraften. Numera är dock partiet, liksom övriga borgerliga partier, för nya reaktorer.  Paritet kallar sin egen ideologi för ”ekohumanism”.  Enligt partiets idéprogram är det en blandning av humanismens ”respekt för människovärdet och tro på varje människas möjligheter” och ekologins ”insikter om de villkor naturen ger”. Fyra värden betonas: självbestämmande, livskvalitet, lika möjligheter och företagsamhet. Länge stod man socialdemokratin nära, mer socialliberala värderingar rådde med Thorbjörn Fälldin som tydligast exempel. Men sedan Alliansens bildande har man tagit mer avstånd från S.

 • Profilering

Djur- och miljöfrågor är viktiga profilfrågor, detta märktes inte minst i EU-valrörelsen i våras. Centerpartiet vill profilera sig som det pragmatiska miljöalternativet för borgerligt sinnade väljare. I och med att Sverige urbaniseras i allt större takt blir det viktigt för centern att riktas sig människorna som inte bor i städerna och betona frågor om skillnaden mellan landsbygd och stad. Frågan är om den väljarbasen man riktar sig till kommer att räcka för att fortsätta sitta i riksdagen. Att locka till sig nya väljargrupper bli således väsentligt.

 • Den typiske väljaren

Den typiske C-väljaren är kvinna, bor på landsbygden, mer utbildade än rikssnittet och ofta i frågor som rör jordbruk/skogsbruk/miljövård.

 • Partikultur
Centerpartister betraktar sig som pragmatiker (sida 138-155). De ser sig som företrädare för en form av sakkunskap som stödjer sig på praktisk erfarenhet och det vardagligt konkreta snarare än abstrakt teoretiska kunskaper. Centern uppfattar sig som en grupp som värderar praktiska resultat högre än ideologisk renlärighet, och därmed intar en positiv inställning till kompromisser och samförstånd. Partiets historia förtäljer också detta.

 

 • Viktigaste frågorna i valrörelsen

För alliansens valmanifest se denna länk. Centern vill tydligt driva frågor som har med miljö och djurhållning att göra: göra det enklare att köra och äga miljöbilar som drivs på el, frågor som rör småföretagare, göra om lagen om anställningsskydd så att kompetens belönas istället, giftfri och närodlad mat samt inrätta en global kriskommission för antibiotika som sätter en prislapp på vad överanvändningen innebär.

 •  Opinionsläge

För Alliansens opinionsläge läs inlägget om Moderaterna. Precis som Kristdemokraterna håller sig C ständigt kring riksdagsspärren och precis som jag skrev i inlägget om KD så blir taktikrösterna viktiga om de ska hålla sig kvar. En möjlig ”game-changer” är mer traditionella lantbruksfrågor som exempelvis djurhållning, i EU-valrörelsen bidrog sannolikt debatten om antibiotika till grisar till resultatet på 6,5 procent. (Eller så är detta bara en konsekvens av att väljarna känner att de kan ta större risker i EU-valet eller att de är missnöjda med de två statsbärande partierna Socialdemokraterna och Moderaterna.) För mer om utvecklingen av centerpartiets partisympatier under 2000-talet läs här

 • Internationella motsvarigheter

Centern samarbetar med olika agrarpartier internationellt. Men centerns betoning av decentralisering och skepsis gentemot fackföreningar och stat möjliggör också samarbete med mer liberala partier. I EU-parlamentet sitter de i samma grupp som Folkpartiet – ALDE.

 • Valaffisch

c affisch

Se alla valaffischer samlade och recenserade i denna länk.

 

/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , ,
Publicerat i Material och stoff, Samhällskunskap, Statsvetenskap, Valåret 2014
3 kommentarer på “Valspecial: Centerpartiet
 1. […] oavbrutet mellan 1932 och 1976 (i Europa finns inga andra motsvarigheter), med främst stöd från Centerpartiet och Vänsterpartiet. Åren efter andra världskriget präglades av en stark tillväxt och Per Albin […]

 2. […] tidigare men  på riksplanet saknade man ett språkrör för miljö och alternativ utveckling, Centerpartiet ansågs ligga för nära etablissemanget. motståndet mot kärnkraften var en enade kraft men nu […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: