Valspecial: Vänsterpartiet

Fram till valet kommer det att dyka upp ett inlägg för respektive riksdagsparti i FLS:s valspecial. Idag del sex: Vänsterpartiet.

v-logga

  • Historia

Sverges socialdemokratiska vänsterparti (SSV) bildades 1917 efter konflikter med det socialdemokratiska arbetarepartiet. Det nya partiet motsatte sig samarbete med liberalerna och bekämpade militarismen. Under historien har förhållandet till Sovjet ständigt varit ett problem. Kommunistiska internationalen (Komintern) bestod i huvudsak av små partier och det stora sovjetiska kommunistpartiet. Sovjetpartiet dominerade och använde organisationen som redskap för landets utrikespolitik. Svenska vänsterpartiet var inte ens formellt ett självständigt parti, utan en sektion av världspartiet Komintern vars riktlinjer de var bundna till. De som motsatte sig beroendet av Moskva rensades ut. Ända fram till 1960-talet fick partiet ekonomiskt stöd från Sovjet. Arbetaren idealiserades och man försökte skapa en revolutionär arbetarkultur med sånger, teater och röda idrottsklubbar. Fackföreningarna var en viktig arena för klasskampen. Men hur man skulle förhålla sig till Socialdemokraterna skiftade utifrån den linje som formulerades i Moskva. Ibland betecknades motståndarna som klassförrädare, ibland sökte man samarbete. En tydlig kritik mot Socialdemokratin kom i och med Saltsjöbadsavtalet 1938. Partiet blev under andra världskriget föremål för svensk säkerhetspolis och till och med satta i militärläger. Mot slutet och efter kriget hade kommunisterna en framgångsrik period. Riksdagsvalet 1944 gav 10,3 procent, kommunalvalet 1946 11,2 procent. Partiet var nu en maktfaktor att räkna med. Inom fackföreningsrörelsen var de starka. Under kalla krigets år 1950-1960 blev partiet tydligt isolerade i och med händelseutvecklingen i världen. Antikommunismen genomsyrade LO. Säpo, militär, socialdemokrati och fackföreningsrörelse samverkade för att stoppa vad man såg som kommunistisk infiltration i samhället. När C. H. Hermansson tog över 1964 blev en mer oberoende linje mot Sovjet tydlig och partiet utvecklade en bredare vänsterprofil. Vänsterpartiet blev stora under vänstervågen 1960-1970-talen, främst i och med Vietnamrörelsen. 1989 tog man bort ”Kommunisterna” i partinamnet eftersom Sovjet kollapsat. När Gudrun Schyman tog över 1993 blev de feministiska frågorna tydligare och många kvinnliga väljare från offentlig sektor lockades. 1998 fick man 12 procent vilket var nytt rekord. Läs mer om partiets historia här.

  • Ideologi

Partiet kallade sig kommunistiskt fram till Berlinmurens fall, men efter förnyelsen av partiet under 1990-talet står partiet nu för en reformistisk socialistisk politik. Kommuniststämpeln har tidigare varit ett problem för Vänsterpartiet. Tidigare partiledaren Lars Ohly tog avstånd och Jonas Sjöstedt, som kallade sig kommunist i ungdomsåren, har i mångt och mycket lyckats tvätta bort stämpeln. Åtminstone har de stora skriverierna om detta uteblivit. Ungdomsförbundet har fortfarande det klasslösa kommunistiska samhället som mål. Idag betecknar sig Vänsterpartiet som socialistiskt och feministiskt.

  • Profilering

Vänsterpartiet vill profilera sig som det tydliga vänsteralternativet – välfärdsfrågorna är väsentliga i detta. Målet är tydligt att ta röster från besvikna socialdemokraterna när S går mer mot mitten. Jonas Sjöstedt har signalerat att man inte kan tänka sig sitta i en regering som tillåter vinster i välfärden. Närmare valet har dock Sjöstedt nyanserat detta och sagt att partiet inte kommer rösta emot en S-MP-budget.

  • Den typiske väljaren

Den typiske V-väljaren är kvinna, arbetare eller identifierar sig åtminstone som det, medlem i Kommunal eller LO. Partiet har en stor representation av väljare som uppger att de vuxit upp i ett land utanför Europa. Väljarna är politiskt intresserad och har en starkare partiidentifikation än genomsnittet.

  • Partikultur

Vänsterpartiets partikultur präglas av ett ständigt självkritiskt förhållningssätt. Undantaget företrädare för en grupp eller samhällskategori som man uppfattar som förtryckt. Vänsterpartister uppfattar sitt parti som en kamporganisation (detta kan vara en av anledningarna till att partiet till exempel har en partiskatt) som ständigt befinner sig i opposition, oavsett om man regeringsförhandlar eller inte.

  • Viktigaste frågorna i valrörelsen

De viktigaste frågorna för Vänsterpartiet är vinster i välfärden, ökad sysselsättning och klimatfrågan. V vill inte att skattemedel går till riskkapitalbolag, ofta argumenteras det för detta utifrån etisk synvinkel. Vänsterpartiet tycker att ökad sysselsättning ska vara målet för den ekonomiska politiken. Stora investeringar i välfärd, infrastruktur och klimatsatsningar ingår i detta. För att finansiera detta vill V höja skatten för alla över inkomster på 30 000 samt avskaffa RUT-avdraget. V har på senare år fått en starkare miljöprofil.

  • Opinionsläge

I dagsläget ligger partiet omkring sju procent. Länge har opinionssiffrorna sätt bra ut men EU-valet (6,30 %) blev ett misslyckande. Den nya uppstickaren Feministiskt initiativ med förra partiledaren Gudrun Schyman i spetsen vållar problem. V har betonat de feministiska frågorna i många år men det nya partiet ser ut att skörda frukterna av vänstervågen. Ett annat problem är hur pass konstruktiv och realistisk frågan om vinstförbud uppfattas av väljarna. Läs mer om  Vänsterpartiets opinionsutveckling under 2000-talet här.

  • Internationella motsvarigheter

Partiet samarbetar med kommunistiska och socialistiska partier internationellt. Den socialistiska rörelsen betoning av internationell solidaritet gör att samarbeten över nationsgränserna blir viktiga. I EU-parlamentet sitter man i GUE/NGL-gruppen.

  • Valaffisch

 v affisch

Se alla valaffischer samlade och recenserade i denna länk

 

/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , ,
Publicerat i Material och stoff, Samhällskunskap, Statsvetenskap, Valåret 2014
En kommentar på “Valspecial: Vänsterpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: