Valspecial: Miljöpartiet

Fram till valet kommer det att dyka upp ett inlägg för respektive riksdagsparti i FLS:s valspecial. Idag del sju: Miljöpartiet.

mp logga

  • Historia

Resultatet i folkomröstningen om kärnkraften 1980 var en besvikelse trots att linje två segrat som syftade till avveckling på sikt. Lokala miljöpartier hade funnits sedan tidigare men  på riksplanet saknade man ett språkrör för miljö och alternativ utveckling, Centerpartiet ansågs ligga för nära etablissemanget. Motståndet mot kärnkraften var en enande kraft men nu växte också annan kritik fram. Den ekonomiska tillväxten som helhet sågs som ett hot mot människans och naturens överlevnad. Miljöpartiet tillförde en ny konflikt i svensk politik, den mellan tillväxt och hållbar utveckling. Av oro för toppstyrning hade partiet även en alternativ uppbyggnad, ett exempel på det är språkrörssystemet och att partiet skaffade en partistyrelse först 1992. 1988 kom partiet in i riksdagen, dock ramlade man ur redan i valet efter. Miljöfrågorna hamnade i skymundan 1991 som så tydligt varit i fokus valet innan. Sedan 1994 har man suttit i riksdagen. Läs mer om partiets historia här eller läs partiets egna text.

  • Ideologi

Partiets ideologi utgår från ekologism. Inte bara att människan ska leva i balans med naturen är i fokus utan även deltagardemokratiska frågor. Partiet beskriver sin ideologi så här: ”En grön samhällsanalys bygger på en helhetssyn där allt hänger ihop i ett ömsesidigt beroende. Vi vill vara en solidarisk röst för dem som inte kan göra sina röster hörda.”

  • Profilering

MP vill profilera sig som det tydliga miljöalternativet. Partiet vill inte betrakta sig som höger eller vänster. Sedan 1990-talet har partiet förändrats. De mer realistiska förslagen har vunnit mark och de mer impopulära, som EU-utträdde och förbjudande av aktiebolag, har fått stå tillbaka. Till skillnad från Centerpartiet har man inte varit rädda för att driva miljöpolitik genom höjt skatteuttag på miljöförstörande verksamhet. De senaste åren har MP profilerat sig mer och mer i skolfrågan.

  • Den typiske väljaren

Den typiske MP-väljaren är kvinna, ung, urban, kommunalanställda akademiker.

  • Partikultur

Miljöpartiets partikultur kännetecknas av pragmatism och professionalism men det har inte varit lika tydligt tidigare. Föreställningen om det egna partiet som gräsrotsdemokratiskt och icke-hierarkiskt spelar en viktig roll. Den idealistiska synen på partiet gör att uttalad karriärism ses som ofint och partiets individualism ses i första hand som en garant mot auktoriteter.

  • Viktigaste frågorna i valrörelsen

Klimat, skola och jobb. Satsningar på kollektivtrafik, solenergi och ekologisk mat. Partiets skolfokus har under tiden med Gustav Fridolin som språkrör blivit betydligt tydligare. Ökat statligt ansvar med höjda löner och fler lärare. Klimatanpassade investeringar ska ge nya jobb. Förslagen ska huvudsakligen finansieras genom miljöskatter och en höjning av statlig inkomstskatt för höginkomsttagare.

  • Opinionsläge

Omkring 11 procent och ser i dagsläget ut att bli tredje största parti. Ett samarbete med Socialdemokraterna är redan annonserat. Dock kommer det finnas flera frågetecken om den rödgröna sidan blir det största blocket. Inom fler områden är partierna nämligen inte överens, till exempel: kärnkraften, miljöskatter, försvaret och krogmomsen. Partiets mer städade framtoning de senaste åren har gett resultat. Frågan är om partiet är redo för finrummen och hur regeringsdugliga de ses? Läs mer om partiets opinionsutveckling under 2000-talet här.

  • Internationella motsvarigheter

Miljöpartiet samarbetar med andra partier inom ramen för en global miljörörelse. I EU-parlamentet sitter MP i den gröna gruppen.

  • Valaffisch

mp affisch

Se alla valaffischer samlade och recenserade i denna länk

/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , ,
Publicerat i Material och stoff, Samhällskunskap, Statsvetenskap, Valåret 2014
En kommentar på “Valspecial: Miljöpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: