Valspecial: Sverigedemokraterna

Fram till valet kommer det att dyka upp ett inlägg för respektive riksdagsparti i FLS:s valspecial. Idag sista delen: Sverigedemokraterna.

sd logga

  • Historia

Partiets grundare och tidiga förgrundsgestalter utgjordes till stor del av personer tidigare verksamma i nationalistiska och rasistiska partier och organisationer som Framstegspartiet, Sverigepartiet och Bevara Sverige Svenskt (BSS). Ola Sundberg och Anders Klarström valdes till talesmän för Sverigedemokraterna. Anders Klarström hade börjat sin politiska karriär inom Nordiska Rikspartiet, ett tydligt nazistiskt parti, och är bland annat dömd för att ha mordhotat nöjesprofilen Hagge Geigert. Ola Sundberg gjorde sig snabbt känd för sina grova uttalanden som talesman. I en intervju sa han: ”Det är onaturligt och osvenskt med främmande barn på dagis. Jag vill inte använda ordet ras, men det ser äckligt ut när man ser två föräldrar med en indisk unge mellan sig”. Sverigedemokraternas tidiga år präglades av splittring och avhopp. 1995 tog Mikael Jansson över som ordförande. Under Janssons tid som ordförande tog partiet tydligare avstånd från politisk extremism. 1996 förbjud organisationen sina medlemmar från att bära bomberjackor och uniformsliknande klädsel vid sina möten, som hade varit vanligt tidigare. Detta ledde troligtvis till att partiet flerdubblade sin storlek. 2001 bröt sig en falang ut ur partiet och bildade Nationaldemokraterna. Efter hårda inre stridigheter utmanades Jansson vid riksårsmötet i maj 2005 av Jimmie Åkesson och förlorade omröstningen. Under Åkessons tid har man tagit ännu tydligare avstånd från extrema element. Till exempel har man ändrat partisymbolen från en fackla, lånad från det brittiska högerextremistpartiet, till blåsippan. Åkesson har under sin tid således ytterligare slipat Sverigedemokraternas fasad. I riksdagsvalen höll man sig under 1 procent fram till valet 2002 och mellan valen 1998 och 2002 hade partiet gått från 8 kommunmandat till 49 stycken. Idag har man 20 mandat i riksdagen. Läs mer om partiets historia här eller läs partiets egna historieskrivning (som är ganska annorlunda mot den ovan).

  • Ideologi

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti sedan 2011, innan definierade man sig som ett nationalistiskt parti. SD är sociala traditionalister i den mening att de stödjer den traditionella kärnfamiljen och social stabilitet. Vilket också märks i SD valslogan: ”Trygghet och tradition”. Många socialkonservativa (och nationalkonservativa) förespråkar en begränsad invandring och att lagar stiftas inom politikområden för lag och ordning. Partiet har en nationalistisk grundsyn och lägger stor vikt vid konservativa kulturella värden. Partiet vill värna om vad de definierar som svenskhet och de traditioner partiet ser som svenska, något partiet menar håller på att gå förlorade. Sverigedemokraternas ideologi där kulturella värdefrågor är överordnade rent materiella överväganden. Det är ett nytt inslag inom svenska politik där konflikten sedan demokratins införande i början av 1900-talet varit fokuserad på materialistiska frågor om ekonomisk tillväxt och fördelningspolitik. 

  • Profilering

SD hävdar själva att man är ett mittenparti men i riksdagen röstar man för det mesta med Alliansen. Dock ligger flera av partiets förslag närmare Socialdemokraterna än Alliansen, till exampel i arbetsrättsfrågor och gällande statlig skatt. Sett till invandringsfrågan står man dock ensam till höger och inga andra partier har heller ändrat sig på den punkten sedan SD kom i i riksdagen. Åtminstone inte på riksplanet, situationen ser dock annorlunda ut på lokal nivå. Både i Norge och Danmark har det visat sig att de andra partierna har gått närmare partier som Dansk folkeparti och Fremskrittspartiet i invandringsfrågan. För SD är frågan om begränsad invandring viktig men på senare år har man också försökt att profilera sig i frågor som äldrevård och hårdare straff. Bland SD och folk som sympatiserar med partiet har ofta livlig åsikter om islam. Partiet har uttryckt att islam är det största hotet mot vår demokrati. Partiet har sedan 2012 infört en så kallad nolltolerans mot rasism. Partimedlemmar som enligt egen utsago inte kan ”uppföra” sig blir uteslutna.

  • Den typiske väljaren

Den typiske SD-väljaren är ung, man, lägre intresse för politik än genomsnittet och ställer sig mycket kritiska till de etablerade partierna och deras partiföreträdare. Ofta med arbetarbakgrund  från landsbygden och har en lägre utbildningsnivå än genomsnittet. SD-väljare hittas oftast inom industri, tjänste- och servicesektorn.

  • Viktigaste frågorna i valrörelsen

De viktigaste frågorna är invandringen, brottslighet och äldrevård. Flyktinginvandring ska begränsas samtidigt som restriktionerna för uppehållstillstånd och anhöriginvandring ska skärpas. SD vill att hjälp ska sättas in i flyktingarnas närområde. SD vill kraftigt skärpa straffen för grov och upprepad brottslighet och höja skadestånden till brottsutsatta. Partiet vill sänka skatten för pensionärerna, särskilt satsa på de fattigaste pensionärerna genom att höja garantipensionerna samt sänka högkostnadsskydden för vård och medicin. Förslagen ska finansieras genom de intäkter man får in på minskad invandring, lägre bistånd, höjd krogmoms och genom att slopa den nedsatta arbetsgivaravgift för unga. SD:s beräkningar har fått kritik av nationalekonomer.

  • Opinionsläge

Partiet ligger omkring 9 procent i mätningarna. Ingen utav de andra partierna vill samarbeta. Det har visat sig att SD röstar med Alliansen i nio fall av tio. Alliansen har agerat som minoritetsregering med passivt stöd av SD. När SD inte delat Alliansen åsikter har det skapat en del turbulens. Till exempel i samband med omröstningen om höjd brytpunkt för statlig skatt hösten 2013.

  • Internationella motsvarigheter

    Sverigedemokraterna samarbetar med främlingsfientliga partier internationellt. Ett känt exempel är Front National i Frankrike. I EU-parlamentet sitter man i Europe of Freedom and Democracy,(EFD) med brittiska UKIP.

  • Valaffisch

sd affisch

Se alla valaffischer samlade och recenserade i denna länk

/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , ,
Publicerat i Material och stoff, Samhällskunskap, Statsvetenskap, Valåret 2014
En kommentar på “Valspecial: Sverigedemokraterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: