Betygens prognosförmåga

1405788_spikat-copyI oktober disputerade Cecilia Thorsen vid Göteborgs universitet på en avhandling om betygens prognosförmåga. Avhandlingen är en sammanläggningsavhandling innehållande tre artiklar som på olika sätt undersöker prognosförmågan. Betygens överlägsenhet att prognostisera framtida studieframgång, över till exempel högskoleprovet, är känd sedan tidigare bland annat genom Thorens handledare Christina Cliffordsons tidigare studier i ämnet, se artikel här.

Det finns flera tänkbara förklaringar till den bättre prognosförmågan hos de lärarsatta betygen. En förklaring som får visst stöd i Thorsens avhandling är att det bland annat beror på att lärarna också väger in andra aspekter än de strikt kunskapskriterierelaterade bedömningarna, till exempel elevers egenskaper som flit, engagemang och uppförande. Detta sker alltså även fast systemet som sådant inte tillåter det, något som Skolinspektionen ofta återkommer till i sina granskningar.

En annan tänkbar förklaring är att den sammantagna ansträngningen, förmågan och eventuella studietekniken som krävs hos en elev för att nå väldigt höga meritvärden fångas och sammanfattas väl i de sammanvägda lärarsatta betygen och som sedan ligger bakom den goda prognosförmågan.

Denna fråga tangerar många andra intressanta frågeställningar gällande betygen och betygssystemet. Se till exempel ett inlägg om betygsinflation här, ett inlägg om högskoleprov och betyg här samt ett inlägg om den ädla konsten att sätta betyg här och här. Samtliga inlägg innehåller vidare referenser till studier som kan vara av intresse för den intresserade.

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , ,
Publicerat i Avhandlingar, Betyg och bedömning, Forskning, Utbildningsvetenskap och pedagogik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: