Gästinlägg: Vad sysslar den ämnesdidaktiska forskningen i samhällskunskap med nu?

Följande inlägg är skrivet av Kerstin Hudner Sidén, gymnasielärare och forskarstuderande från Stockholm tillika medlem i FLS.

Rapport från Nationell konferens för ämnesdidaktisk forskning i samhällskunskap i Örebro 15-16 oktober 2014

Sedan några år tillbaka samlas forskare, doktorander och lärarutbildare med intresse för undervisning och lärande i samhällskunskap årligen för en nationell konferens. Syftet är att berätta om pågående ämnesdidaktisk forskning eller forskning med relevans för samhällskunskapsämnet och även diskutera frågor som rör lärarutbildningen i samhällskunskap. I år hölls den sjätte i ordningen vid Örebro universitet.

Prov på ganska olika forskning eller påbörjade forskningsprojekt presenterades t ex om vilka innebörder begreppet politik (som undervisningsinnehåll och som” politisk dimension”) kan få genom samhällskunskapslärares didaktiska val, om lärande i samhällskunskap genom demokratiska samtal och om gymnasieelevers resonemang om rättvisa. Andra exempel handlade om citizenship education, ämnesintegrerad samhällskunskapsundervisning på mellanstadiet och om bedömning av nyanlända elevers kunskaper i samhällskunskap.

På konferensen presenterades också ett utkast till forskning om undervisningen i nationalekonomi i samhällskunskap liksom teoribildning om lärande i samhällsvetenskapliga ämnen med särskilt fokus på ekonomiämnet. Just ekonomiundervisningen uppfattades av de närvarande som särskilt angelägen att forska mer om eftersom den av lärare på alla nivåer upplevs som lite av en didaktisk utmaning. Jag kan inte annat än att hålla med.

Kerstin Hudner Sidén, gymnasielärare och forskarstuderande, Stockholm

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , ,
Publicerat i Ämnesdidaktik, Forskning, Gästblogginlägg, Nyheter, Samhällskunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: