Avhandling om ungas syn på demokratin

1405788_spikat-copyI somras disputerade Ali Abdelzadeh på en avhandling om svenska ungdomars attityder till demokratin och styrelseskicket vid Örebro universitet. Datat kommer från en större enkätundersökning med ungdomar gjord vid Örebro universitet.

I en intervju på Skolporten.se berättar Ali att han kan urskilja fyra huvudgrupper bland ungdomarnas syn på den svenska demokratin.

Den största gruppen består av unga som tror på demokratin och med förtroende för de statliga institutionerna. Den andra gruppen var ambivalenta men ändå förhållandevis nöjda med det rådande systemet.  Den tredje gruppen är fientligt inställd och missnöjd med det demokratiska systemet och skulle föredra ett annat styre, exempelvis genom militären. Den fjärde gruppen består av unga som är kritiska, ibland missnöjda men som i grunden tror på demokrati. De är intresserade och står i beredskap att engagera sig i frågor de anser viktiga.

Ett annat centralt resultat i studien är att det finns en korrelation mellan i vilken grad eleverna har känt sig rättvist behandlade av det demokratiska systemet. Elever som upplevde sig orättvist behandlade av lärare hade lägre förtroende för det demokratiska systemet.

Abstract kan laddas ned här och hela avhandlingen finns här.

Annonser

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Tagged with: , , , ,
Publicerat i Avhandlingar, Forskning
One comment on “Avhandling om ungas syn på demokratin
  1. […] Vi har tidigare också skrivit om denna avhandling som handlar om i vilken grad utbildning påverkar politiskt deltagande samt denna avhandling om ungas syn på demokratin. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: