Undervisa om urbaniseringsprocesser?

Urbaniseringsprocesser är ju i alla avseenden ett spännande område, både ur samhällsvetenskapliga, historiska och geografiska perspektiv. Som ämnesområde betraktat lämpar det sig också väldigt väl för både unga som äldre elever, såväl inom ramen för endast samhällskunskapen eller i samverkan med andra ämnen.

Det ska heller inte förringas att den stora tillgången på internetreurser har gjort det (ännu) roligare att undervisa om urbaniseringsprocesser. Idéer, uppslag och inspiration till fantatisk undervisning är bara en välformulerad söksträng bort!

Nedan har vi sammanställt ett antal resurser på nätet som kan ligga till grund för just inspiration och uppslag till undervisning om urbaniseringsprocesser. Resurserna passar möjligtvis bäst för årskurs 7-9 och gymnasiet, men några går säkerligen att använda även i lägre åldrar, som till exempel delar av Stockholmskällan!

jmfkartor

Urbaniseringen i Sverige
Via SCB finns en utgiven skrift om ”Urbanisering och tätortsutveckling i Sverige”, skriven av Hans Ylander. Denna skrift lämpar sig mycket väl som inläsning för dig som lärare inför ett stundande undervisningsmoment. Skriften innehåller också rika bildåtergivningar och tabeller som kan användas direkt i undervisningen.

Datavisualiseringar av städers tillväxt
NYU Sterns Urbanization Project har sammanställt 30 datavisualiseringar av ett stort antal städers tillväxt från 1800-talets slut och framåt. Filmerna finns tillgängliga via YouTube.

Datavisualisering över amerikanska städer
Amerikanska Census har en hel webbplats som handlar om hur man kan använda statistik i undervisningen. Den är väl värd ett besök i sig självt därav! På sidan finns bland annat också en datavisualisering över amerikanska städers befolkningstillväxt över tid.

Stockholmskällan
På Stockholmskällan har man samlat en rad inläst och inskannat material som kan användas i skolan och undervisningen. Till exempel finns en funktion för att jämföra historiska kartor och stadens utveckling över tid.

Diverse infografik
En snabb sökning på Google efter ‘urbanization + infographic’ ger en hel rad spännande träffar. Här listar vi några: Vad driver urbaniseringen?, Kinas urbanisering, och Effekter av urbaniseringen i Indien.

Denna summariska sammanställning har ju självfallet missat flera godbitar. Vilka är dina? Dela med dig av dina favoriter i kommentarsfältet!

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , ,
Publicerat i Material och stoff, Samhällskunskap, Undervisning
4 kommentarer på “Undervisa om urbaniseringsprocesser?
  1. Harifran skriver:

    Intressant! Man kan också tänka sig en diskussion om hur vi ser på stad och land och hur våra föreställningar påverkar urbaniseringsprocessen. Läs ex aline kärrbäcks uppsats som bakgrundsmaterial – diskursiva hierarkier i regionala utvecklingsstrategier eller varför inte studien Ett urbant tolkningsföreträde? från Umeå universitet.

  2. […] har tidigare skrivit ett inlägg som länkade vissa resurser för undervisning i urbaniseringsprocesser. Nu har SCB också skrivit ytterligare några högintressanta artiklar som handlar om befolknings- […]

  3. […] en rad tidigare inlägg, här, här och här, har vi lyft fram datavisualiseringar som ett spännande nytt verktyg med ökade […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: