Kunskapsöversikt av undervisning i SO-ämnena

Under 2013 gav Skolverket ut en kunskapsöversikt gällande forskning om undervisning i SO-ämnena, Att förstå sin omvärld och sig själv. Översikten är skriven av fil.lic Christina Odenstad, som bland annat föreläste vid FLS årsmöte i oktober, då om hennes tidigare lic-avhandling om prov och bedömning i samhällskunskap.

Översikten är ganska lättsmält – på gott och ont. De forskningsresultat som redovisas, redovisas med väldigt breda penseldrag. Den metodtörstiga vetenskapsteoretikern får därmed hålla till godo. Samtidigt är detta en av översiktens styrkor, då den är enkel att plocka upp och lägga ned mellan lektioner, i morgonrusningen och över en kopp kaffe.

I översiktens inledande kapitel ges först en gemensam bakgrund för SO-ämnena, som handlar om vad forskningen hittills tycks säga om vad som kännetecknar god undervisning. Därefter följer specifika kapitel för vart och ett av SO-ämnena.

Ett särskilt intressant stycke att läsa i kapitlet om samhällskunskap är Tankeredskap för samhällskunskap. I stycket återges viss forskning som handlar om olika strategier och tillvägagångssätt som samhällskunskapslärare använder för att utveckla elevernas begreppskunskap, förståelse av kausalitet med mera. Kan vara en mycket god utgångspunkt för nästa ämneslärarkonferens?

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Publicerat i Ämnesdidaktik, Forskning, Forskningsöversikter
En kommentar på “Kunskapsöversikt av undervisning i SO-ämnena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: