Gästinlägg: Omvärldsutvecklingen är alltid svår att förutspå

Detta är ett gästblogginlägg av organisationen Folk och Försvars generalsekreterare Lena Bartholdson. Folk och Försvar har just avslutat sin stora konferens i Sälen. I inlägget diskuterar Lena den senaste tidens dystra utveckling i omvärlden och hur detta också syns i opinionen och samt i vår oro för utvecklingen.

***

lena_b

Början på det här året blev tyvärr mörkare än vad man kunnat föreställa sig. Det avskyvärda terrordådet i Paris har skakat om rejält och vi har alla påmints om de krafter som strävar efter en världsordning som ligger oerhört långt från våra demokratiska värderingar och ideal. Syftet att sprida rädsla och oro har lyckats, men bara delvis. ”Je suis Charlie” och ”Je suis Juif” skanderas inte bara på gatorna i Paris, utan även runt om i världen och via en rad olika sociala medier. I solidaritet med offren och för att betona värdet av det demokratiska samhället. Diskussioner kring, och arbetet med, hur våldsbejakande extremism ska bemötas och stävjas blir än mer angelägna.

Det finns givetvis en rad andra säkerhetspolitiska utmaningar som också kommer att kräva uppmärksamhet under våren. Spridningen av Ebolaviruset fortsätter och i dagsläget har fler än 8000 liv skördats, en siffra som egentligen är betydligt högre. I och med att sjukdomen i stor utsträckning har slagit ut sjukvården i de utsatta områdena, minskar möjligheten att behandla personer med andra sjukdomar. Det här är givetvis djupt destabiliserande på många sätt och ett hot mot fred och säkerhet. Även om spridningen av det här viruset äger rum långt borta, är det här något som oroar allt mer. Enligt en undersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) lät göra i höstas, oroar sig ca 25% av alla 18-åringar i Sverige för att drabbas av en epidemi, en rejäl höjning från året innan.

Utvecklingen i Mellanöstern är en annan utmaning som berör i högsta grad, och som överträffar det mesta i komplexitet. Ländernas interna splittringar, beroendeförhållanden och oförmåga att hantera framfarten av IS är djupt destabiliserande. Det internationella systemet tycks handfallet inför situationen för den hårt prövade befolkningen, som i stor utsträckning nu lever under eländiga förhållanden som flyktingar.

I vårt närområde fortsätter det ryska agerandet att utmana. Samtidigt som upprustning av de ryska väpnade styrkorna pågår, med ökad övningsverksamhet och nyinvesteringar av krigsmateriel, ser det ekonomiska läget allt mörkare ut. Fallande oljepriser och tapp i förtroende hos investerare håller på att köra ekonomin i botten. Ekonomin har tidigare inte påverkat satsningar på de väpnade styrkorna och befolkningens stöd för Putin tycks cementerat. Men visst finns det en gräns och frågan är om den kanske snart nås i takt med att pensionerna uteblir liksom satsningarna på annan basservice för befolkningen så som skola, vård och omsorg, till förmån för upprustningen. Läget är med andra ord instabilt.

Ja, det är en orolig tid. MSB:s senaste undersökning ”Opinioner 2014” visar också att oron för den politiska situationen i världen har ökat markant bland befolkningen. Enligt undersökningen känner 68% mycket eller ganska stor oro för den politiska situationen i världen, den högsta siffran sedan 1980-talet.

I veckan avslutades Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen. Det var ett fullspäckat program som täckte in ett antal säkerhetspolitiska utmaningar, och diskussioner kring vilka verktyg vi har för att möta dessa. De här diskussionerna är viktiga, för alla, och vi märker inte minst i samband med alla våra möten med gymnasieelever att omvärldsläget väcker funderingar om allt från krig och konflikt, via beroenden och samarbeten till stora frågor om värderingar och ansvar.

Även om det är omöjligt att förutspå omvärldsutvecklingen kan vi alltid bidra till att försöka förstå vad som påverkar den.

Stockholm den 16 januari 2015
Lena Bartholdson
Generalsekreterare Folk och Försvar

Bildkälla: SR Ekot, Foto: Stefan Ubbesen 

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , ,
Publicerat i Gästblogginlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: