Ordförande har ordet

jcIISom omvärldsanalys betraktad gav årets säkerhetspolitiska mest betydelsefulla händelse, Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i mitten på januari, en omfattande och tydlig bild av utvecklingen i världen under det gångna året. Många olika händelser samspelar då experter, politiker och debattörer menar att världen blivit osäkrare och händelseutvecklingen allt svårare att förutsäga. För den samhällskunskapslärare som är intresserad av säkerhetspolitik och vill arbeta med det i undervisningen finns det idag, tyvärr, många dagsaktuella skeenden som kan fungera som utgångspunkt. Det tragiska och ofta ofattbara våldet, förmedlat i realtid genom media, är groteskt och obehagligt och därför också med nödvändighet viktigt för alla samhällen att diskutera. Som samhällskunskapslärare kan du ge bakgrund, sammanhang och tillsammans med eleverna skapa en demokratisk grund för diskussion.

Vår gemensamma säkerhet är som bekant inte endast beroende av militära förhållanden och förmågor. Globala epidemier, naturkatastrofer, miljöförstöring och dataattacker på elektronisk infrastruktur är andra aspekter som kan lyftas i klassrummet. Sammantaget visar det sig – som alltid – hur viktig du som lärare i samhällskunskap är för att ge unga människor perspektiv och förståelse de annars inte fått!

FLS-året 2015 kommer att innehålla en fortsatt satsning på att skapa så mycket medlemsnytta som möjligt. Vi planerar att genomföra fortbildningsdagar, fylla webbplatsen med relevanta artiklar, sammanställa den andra utgåvan av vår skrift om forskning, bevaka den utbildningspolitiska arenan, driva frågor som medlemmarna anser vara viktiga och mycket annat. Vi hoppas att den fina medlemsökning vi hade förra året håller i sig och resulterar i en ännu starkare förening! Du som redan är medlem kommer snart att få ett mail med inbetalningsuppgifter för årets medlemsskap. Om du inte varit med tidigare kan du klicka här för att gå med.

Även om de stora dragen i föreningens verksamhet inför det kommande året börjar framträda tydligt finns det naturligtvis möjlighet att komma med förslag på sådant som du som medlem anser att vi ska ägna oss åt. Jag hoppas att du tar chansen att höra av dig! Förslag på fortbildning kan du lämna direkt på denna sida, annars hittar du övriga kontaktuppgifter på hemsidan.

Med förhoppning om ett världspolitiskt säkrare 2015 och förvissning om ett ännu starkare och bättre FLS!

Johan Ceder
Ordförande

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Publicerat i Ordförande har ordet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: