Långväga inspiration – iCivics i USA

Att använda undervisningsresurser framtagna i andra länder direkt i sin egen undervisning kan vara svårt av flera skäl. Till exempel är mycket av det stoff som resurserna baseras på på olika sätt kontextbundna, de baseras – såklart – på andra kurs- och läroplaner än de svenska och de kan bygga på en annan syn på undervisning och kunskap än den vi har i Sverige. Därmed inte sagt att det inte går eller att det kan vara värdefullt och inspirerande att pröva!

iCivics2

En sida som kan vara intressant för samhällskunskapslärare ur detta perspektiv är den amerikanska iCivics. Här finns bland annat ett stort antal lärospel i samhällskunskap samlade, spel som handlar om allt från att domstolsväsende, argumentationsteknik, representativ demokrati, maktdelning och mer därtill.

iCivics1Spelen handlar uteslutande om USA varför de kanske inte lämpar sig för alla elever; en viss förförståelse kan kanske vara en fördel om elever ska spela spelen. Om inte annat kan spelen i alla fall vara kul inspiration för dig som lärare. Den som hittar på någon rolig svensk motsvarighet eller som har erfarenheter av att pröva detta tillsammans med elever får gärna delge detta i kommentarsfältet!

Utöver spelen samlar iCivics också ett stort antal lärarresurser, bland annat i form av lektionsplaneringar. Ta en titt och se om det finns något som skulle kunna vara spännande att pröva här på hemmaplan!

Bilder från iCivics.

Annonser

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Tagged with: , , , , , , ,
Publicerat i Material och stoff, Samhällskunskap, Undervisning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: