Var går yttrandefrihetens gränser?

paris

Efter attentatet mot Charlie Hebdo är frågan om yttrandefrihetens gränser extra aktuell. Eleverna har ofta många tankar kring temat och ett utmärkt sätt att starta en diskussion kan vara att börja med var gränserna i klassrummet går (ett så kallat induktivt tillvägagångssätt). Vad är egentligen okej att säga till en klasskompis? Vad är okej att skämta om? Utifrån detta skulle man successivt kunna bredda perspektivet. Amnesty har lagt ut ett lektionstips på sin skolsajt som har detta tema. Eleverna får ta ställning till en rad uttalande och sedan argumentera för sina val (videoklippen är på engelska och otextade):

I årtionden har den franska tidningen Charlie Hebdo publicerat satirteckningar som driver med makthavare och religioner. Vidrigt, enligt vissa. Roligt, tycker andra. Men var går gränsen för vad man får skämta om? Och vilket ansvar har människor för vad de säger och skriver? I denna “fyra hörn-övning” får eleverna diskutera detta.

För den nyfikne eller för den som önskar ytterligare material i undervisningen finns även detta:

  • Program om yttrandefrihet gjort av Utbildningsradion. Programmet anknyter till artikel 19 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.
  • P1 Mediernas specialprogram efter attentatet
  • Satirens historia
  • K-special om demokratins fotsoldater

/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , , ,
Publicerat i Demokrati och statsskick, Material och stoff, Samhällskunskap
En kommentar på “Var går yttrandefrihetens gränser?
  1. […] ofattbara händelserna i Paris, med attacken mot tidningen Charlie Hebdo, har skakat om en hel värld. Som en följd av händelser likt dessa […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: