Hotets politik och ”V for Vendetta”

hotmotjobbVi översköljs nästintill dagligen av politiska budskap som bygger på hot. Det är skatteförslag som hotar jobben, elproduktion som hotar miljön, nedskärningar som hotar välfärden, ett ryskt hot i Östersjön, hotet från högerextremister, kommunister, jihadister, hotet om överbefolkning, hot mot landsbygden, hot mot skolan och hot finanspolitiken. Att hoten förekommer i denna utsträckning är inte så konstigt, det bygger på en enkel dramaturgi som anspelar på vår önskan om att leva ett tryggt och bra liv. Den som kan beskriva ett tydligt hot mot vår säkerhet, och som har en lösning att erbjuda, har mycket att vinna.

Det här är ett perspektiv som kan vara intressant att lyfta in i något undervisningsmoment i samhällskunskapen. Vilka hot målar olika politiker upp och vilka lösningar har de? Varför fokuserar de just på de ”hot” de gör?

Det finns en del forskning på temat ”hotets politik”, dock ofta inriktad på yttre säkerhetspolitiska hot. Se till exempel det tidigare forskningsprojektet ”Threat Politics” vid Uppsala universitet som bland annat mynnade ut i antologin ”Hotbildernas politik”. Det finns också forskning som tar ett bredare grepp om hot i politiken, se till exempel de referenser som ges i denna artikel från 2004 (SvD), Kampen om den svenska rädslan.

Ett spännande sätt att avsluta – eller påbörja? – ett avsnitt om hot i politiken är faktiskt att titta på filmen V for Vendetta. Den ger ett utmärkt tillfälle att diskutera den yttersta formen av hot i politiken. Ge eleverna i uppgift att explicit titta efter förekomsten av politiska hot i filmen. Vilka är de? Hur används de och vad leder det till?

Och såklart: Vilka historiska (och nutida?) referenser kan de finna?

(Här är en heads up för dig som inte sett filmen ännu!)

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , ,
Publicerat i Material och stoff, Undervisning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: