Den globala demokratiutvecklingen går bakåt – eller är det så?

Syriska flyktingar

Amnesty International rapporterade nyligen att året 2014 blev ett katastrofalt år för de mänskliga rättigheterna världen över. Situationen har inte varit värre sedan andra världskriget. Det paradoxala är samtidigt att ny forskning från Högskolan i Halmstad visar att vår värld är mer demokratisk än någonsin:

– Andelen nationer med demokrati växer hela tiden, och världen är mer demokratiskt nu än någonsin. Det kan komma rapporter om att pressfriheten är hotad och andra faktorer, men ur i ett långt tidsperspektiv är demokratierna på stark frammarsch och dominerar majoriteten av världens stater. Demokrati i stort står sig alltså bra i världen, vilket gemene man kanske inte vet, säger Max Rånge, upphovsman till MaxRange och statsvetare vid Högskolan i Halmstad.

MaxRange är ett nytt dataset som beskriver exakt politiskt tillstånd och demokratinivå för alla länder sedan 1789. Det började utvecklas av Max Rånge för närmare femton år sedan när han studerade statsvetenskap. Han delade in Europas länder utifrån regimtyper och insåg att han fick en bra överblick över den politiska utvecklingen. Efter ett tag fördjupade han sin kartläggning genom att lägga till fler regimtyper, baserade på demokratinivå och institutioner. Under åren växte projektet till att både innehålla kronologiska förändringar samt demokratiutveckling i hela världen.

Oaktat denna utveckling har de instabila länderna världen över blivit fler under de senaste åren, exempelvis i Afrika och Mellanöstern. Här hittar vi också troligtvis förklaringen till paradoxen. Nya demokratier tillkommer hela tiden men flertalet går också tydligt bakåt i utveckling. Detta kommer troligtvis innebära att demokratinivå på jorden generellt inte kommer växa framöver även om tillkomsten av demokratier är frekvent. Paradoxen synliggör också olika perspektiv på hur man mäter demokrati och vilka tidsperspektiv man antar.

Läs mer om denna intressanta forskning här, artikeln är skriven av tidningen Omvärlden.

Post scriptum: Missa inte heller, på temat, experimentell psykolog Steven Pinkers intressanta föreläsning om hur vårt samhälle troligtvis är det mest fredliga som funnits.

/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , , ,
Publicerat i Demokrati och statsskick, Forskning, Nyheter, Samhällskunskap, Statistik
4 kommentarer på “Den globala demokratiutvecklingen går bakåt – eller är det så?
  1. Max Rånge skriver:

    Alla kan använda materialet för att följa och bilda sig en egen uppfattning om demokratins och världspolitikens utveckling från 1789. Bör kunna vara en utmärkt resurs för samhällskunskap och historieundervisning. För beställning/åtkomst, se sida https://sites.google.com/site/maxrangegraphs

  2. Max Rånge skriver:

    Jag vill underlätta för alla användare av dessa grafer med en förenklad kodning hur värdena ska tolkas.79-100 Demokrati, 1-41 Auktoritärt styre.
    Detaljerad kodbok finns på hemsida.

  3. […] har tidigare skrivit om hur demokratiutvecklingen världen över gått framåt och om hur utvecklingen framöver kommer […]

  4. […] även tidigare artiklar vi har skrivit om hur det blir fler demokratier världen över och hur den extrem fattigdom har […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: