Var bosätter vi oss?

Kulturgeografi utgör en av komponenterna i den tvärvetenskap som samhällskunskapen är. Samtidigt ett inslag i undervisningen som lever en något tynande tillvaro i kurs- och ämnesplanerna. Med detta sagt så finns det ju ändå där, kanske främst i ämnesplanerna för gymnasieskolan.

Vi har tidigare skrivit ett inlägg som länkade vissa resurser för undervisning i urbaniseringsprocesser. Nu har SCB också skrivit ytterligare några högintressanta artiklar som handlar om befolknings- och bosättningsmönster i Sverige och Europa. Dessa är väl lämpade för att hitta uppslag till intressant undervisning.

I den första artikeln redovisas resultaten från ett Europagemensamt projekt där Europas befolkningsmönster kartlagts. I artikeln ges också spännande exempel på hur olika regelverk i olika länder påverkat jordbrukslandskapet eller hur småskalighet respektive storskalighet framträder i kartbilderna.

I den andra artikeln studeras sedan den svenska befolkningen. Artikeln visar att den svenska befolkningen fortsätter att öka men att detta främst drivs av ökningen i storstäderna.

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , , ,
Publicerat i Forskning, Material och stoff, Samhällskunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: