Civilsamhällets roll i ständig förändring

seminarium vr

Härom dagen var undertecknad på ett seminarium om civilsamhället arrangerat av Vetenskapsrådet. Fler olika forskare fick berätta om sina forskningsprojekt. Utgångspunkten låg i hur civilsamhället ska definieras och hur det förändras och förändrar – både globalt och i Sverige. Civilsamhället ligger som ett skikt mellan stat och marknad och kan exempelvis utgöras av välgörenhetsorganisationer, kyrkan, hembygdsföreningar, idrottsföreningar, privata stiftelser och andra institutioner som inte är offentligt finansierade.

Jag fastnade för Filip Wijkströms föreläsning under seminariet. Wijkström är docent i företagsekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Han beskrev övergångarna sedan 1800-talet. Under den första perioden var civilsamhället uppbyggt kring filantropi och frivillighet. Under nästa period, 1900-talet, var allianser mellan folkrörelser och välfärdsstat en viktig del i den svenska modellen. Med folkrörelserna kom en ny form av medlemskap som också blev viktig i medborgarskapet.

välfärdskontraktet

Wijkström hävdar att samhällskontraktet i vår tid befinner sig i en omvandling. Riktningen för den är inte självklar men tendenser kan identifieras. Nya spelregler för det svenska civilsamhället men också ett omförhandlat medborgarskap och välfärdskontrakt.​ Inte minst med tanke på 1980-talets nyliberala våg med tydlig inspiration från den anglosaxiska världen och globaliseringens kraft. Monopolet för vård, skola, omsorg är numera uppbrutet. Wijkström funderar vidare om de sociala företagen är framtiden (den orange rutan i bilden).

Från politiskt håll pågår en kamp om vilken väg denna omvandling nu ska ta. Från höger kommer ett ökat fokus på civilsamhällets välfärdsproduktion (alliansregeringen). Detta är ett uttryck för att staten ska hållas tillbaka. Intressant nog är detta liknande tongångar som borgerligheten hade under 1800-talet. Från vänsterhåll är det istället marknaden som ska hålla sig borta. Inte minst märks det i debatten om vinster i välfärden. Regeringen betonar exempelvis i sitt utredningsdirektiv den ideella sektorn. När exempelvis Ersta diakoni startar sjukhus och Stadsmissionens startar skolverksamhet visar det tydligt på en förändring. Det är intressant att fundera vidare över hur samhällsförändringar ges i uttryck vid en närmare blick på civilsamhället.

Seminariet kommer att sändas på kunskapskanalen framöver. För den extra intresserade rekommenderar jag Johan Lagerkvists del. Han är docent i sinologi vid Utrikespolitiska institutet och pratade om civilsamhällets utveckling i Kina.

___________________

Uppdatering 2015-05-04: Seminariet finns numera utlagt här.

/Elias Dietrichson

Annonser

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Tagged with: , , ,
Publicerat i Forskning, Nyheter, Samhällskunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: