Rekryteringsbehovet av samhällskunskapslärare

Det har säkert undgått få att svensk skola står inför ett massivt rekryteringsbehov av lärare, dels med anledning av kommande pensioner, dels som en följd av de skärpta behörighetsreglerna för lärare. Källan till de senaste larmrapporterna är den prognos som Skolverket släppte i början av juni i vilken de prognostiserar det kommande lärarbehovet per skolform, region och även ämnen.

För FLS medlemmars del är detta en förhållandevis intressant läsning. Störst rekryteringsbehov är det fortsatt av matematiklärare, följt av lärare i andra naturvetenskapliga ämnen samt svenska och engelska. Prognosen visar dock att av de samhällsvetenskapliga och humanistiska ämnena i gymnasieskolan är samhällskunskapen det ämne där behoven är som störst. I grundskolan är behoven mer likartade mellan dessa ämnen. För årskurs 7-9 kommer det att behöva rekryteras cirka 250 personer och examineras cirka 1500-2000 personer per femårsperiod fram till 2029. Motsvarande antal för gymnasieskolan är cirka 200 rekryterade och cirka 500 examinerade per femårsperiod till och med 2029. Grafen nedan avser gymnasieskolan och återfinns på s.50 i rapporten. Grundskolan årskurs 7-9 återfinns på s.40.

rekryteringsbehov

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , ,
Publicerat i Nyheter, Utredningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: