Fattigdom som går i arv

fattigdom_arv1I början av sommaren släppte IFAU rapporten ”Att skatta intergenerationella inkomstsamband: en jämförelse av de vanligaste måtten”. Kanske en något knölig titel, men ack så spännande innehåll. I studien undersöks nämligen vilka samband som finns mellan svenska fäders och söners inkomster (anledningen att kvinnor inte studeras är brist på data). Studien visar att inkomströrligheten, i dagligt tal möjligheten att göra en (inkomstmässig) klassresa, i genomsnitt är ganska hög i Sverige. Sambandet mellan föräldrars och barns inkomster tycks också vara något lägre än i andra länder. Det gäller dock inte alla grupper, utan extremerna skiljer sig åt. I studien framkommer nämligen att sambandet mellan inkomsterna är starkare bland de allra fattigaste och de allra rikaste.

Rapporten kan vara något svåranvänd rakt av i undervisningen, i alla fall för yngre elever, men resultaten av den kan vara mycket intressanta att diskutera med eleverna; vad kan det bero på att sambandet är svagare i Sverige än i andra länder? Är det önskvärt att sambandet är svagt? Vilka mekanismer kan och bör staten satsa på för att nå ett sådant mål i sådant fall? Ökade transfereringar? Kapitalbeskattning? Ökat utbildningsdeltagande för vissa grupper?

I detta sammanhang blir det också intressant att lyfta in Thomas Piketty och hans bok Kapitalet i det 21:a århundradet. En av de viktigaste slutsatserna hos Piketty är som bekant att anledningen till att inkomstskillnaderna har ökat är att avkastningen på kapital har varit större än inkomstökningarna av lönearbete, ett resultat som är centralt när frågor som de ovanstående ska diskuteras.

Ett lästips gällande Piketty, som också kan fungera direkt i undervisningen i åtminstone gymnasieskolan, är Jesper Roines superba och lättillgängliga sammanfattning av Pikettys tegelsten. Se här! Se detta inlägg FLS har skrivit tidigare samt inlägg på Ekonomistas här, här och här.

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , , , , , ,
Publicerat i Ekonomi, Material och stoff, Samhällskunskap
En kommentar på “Fattigdom som går i arv
  1. […] kausala samband: Samhällsekonomins flöden, hushållens konsumtion, individens försörjning, dess socioekonomiska och miljömässiga effekter, individers strävan att skapa sig en bättre framtid, hur de […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: