Sverigedemokraterna och deras opinionsstöd

partitrendTidningen Metros rubrik lyder idag: ”Nu är SD Sveriges största parti”. Det är YouGov:s panelundersökning som visar 25 % stöd. Rubriken är en bra ingång till att diskutera både opinionsläget och statsvetenskapliga metoder med eleverna. 

Givetvis är det ju inte så att Sverigedemokraterna (SD) är Sveriges största parti. Daniel Walther, statsvetare, skriver på bloggen Makt och politik en grundläggande redogörelse för de metoder som används i olika opinionsundersökningar och de problem som är behäftade med vissa av dem. Problemet i YouGov-undersökningen är att undersökningen är gjord i en självrekryterad webbpanel där personer med SD-sympatier tycks överrepresenterade. Ett problem som kan undkommas via obundna slumpmässiga urval eller (i vissa fall) stratifierade urval där man vet hur totalpopulationen fördelar sig i vissa egenskaper. Walther kommer också till frågan om SD:s opinionsstöd och hur säkra vi kan vara på det:

Så till grundfrågan, vet vi hur stort SD är? Min personliga slutsats från diskussionen ovan är: nej, det vet vi inte, men samtidigt finns det gissningar som är bättre än andra. En bra strategi är att satsa på ”safety in numbers” och använda data från alla institut och fokusera på trender över tid snarare än bara de senaste mätningarna. Opinionen förändras relativt långsamt, så det kan löna sig att se opinionsstöd som en kontinuerlig tidsserie där man väger samman många olika mätningar från många olika institut under en längre tid (men där de senaste undersökningarna får något mer vikt). Och undersökningar som frågar fler personer och institut som historiskt sett har visat sig mer pålitliga borde få större tyngd.

Gör man en sådan analys är slutsatsen att SD inte är i närheten av att vara Sveriges största parti. Med data fram till början av augusti kan man se att SD enligt dessa uppskattningar ligger 8 procentenheter efter Socialdemokraterna och nästan 6 efter Moderaterna. Det är dock tydligt att debatten i upptakten till valet om vem som är Sveriges tredje största parti nu har avgjorts i SD:s favör.

/…/

Alla opinionsundersökningar är fel men några är användbara. Och den bästa gissningen i dagsläget torde vara att SD har en bit kvar tills partiet på allvar kan utmana de två stora partierna om positionen som Sveriges största parti.

Läs Daniel Walthers inlägg här. Läs också ett tidigare inlägg på FLS.nu om SD.

/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , ,
Publicerat i Nyheter, Samhällsfrågor, Statistik, Statsvetenskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: