Familjebakgrundens betydelse

Nyligen släpptes en studie från IFAU i vilken man undersöker dels hur inkomstskillnaderna utvecklats i Sverige mellan åren 1990-2010, dels hur de olika uppväxtförhållanden detta skapar påverkar barns hälsa. Studien visar att inkomstskillnaderna är stora och att de har ökat. Sambanden mellan familjens ekonomiska och sociala situation och barnens hälsa, bland annat mätt som sjukhusvistelser, är starka. Exempelvis visar studien att barn till föräldrar med hög inkomst och utbildning har hela 40–45 procent lägre sannolikhet att bli inskrivna på sjukhus, jämfört med barn till föräldrar i gruppen med lägst inkomst och utbildning. Barn i familjer med ekonomiskt bistånd är särskilt utsatta.

Däremot visar studien att skillnaderna i barnens hälsa inte följt utvecklingen av inkomstklyftorna. Sannolikheten för sämre hälsa för de utsatta barnen tycks vara densamma som i början av mätperioden.

Läs pressmeddelande här och ladda ned rapporten här.

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , ,
Publicerat i Forskning, Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: