Samhällskunskap i andra länder

Skola och utbildning är ett viktigt politikområde i samtliga länder. Hur utbildningssystemet riggas, vilka det görs tillgängligt för och vad utbildningarna innehåller är frågor som har stor betydelse både för individen och det samhälle denne lever i. Utbildningens innehåll är av dessa skäl en viktig politisk fråga, ända ner på ämnesnivå. Det är ingen slump att ett visst ämne i ett visst land har ett visst innehåll.

ontarioUr detta perspektiv är det intressant att göra en utblick till andra länder och se efter vad som ingår i samhällskunskapsundervisningen där, hur undervisningen är upplagd och vad som fokuseras i bedömningen av eleverna.

Nedan har vi sammanställt några länkar till några olika länders eller regioners läro- och kursplaner i samhällskunskap. Notera att listan nedan endast är ett resultat av vad som givit träff vid en snabb Google-sökning (på engelska dessutom); det är inget medvetet val av länder eller kursplaner. Den som har något ytterligare tips om intressant kursplan i något annat land får gärna lämna tips och länk i kommentarerna till inlägget!

Ontario

Ontario i Kanada styr över sitt eget skolsystem och har därmed egna kursplaner. Notera till exempel likheten i uppbyggnaden av bedömningsstrukturen mellan Sverige och Ontario, där samma färdighet (eller motsvarande) finns med i alla nivåer men med olika beskrivningar av hur det yttrar sig.

Se kursplanerna här!

Australien

Australiens kursplaner är också intressanta gällande hur man beskriver vad eleverna ”gör” i olika årskurser. Detta är kopplat till såväl förmågor, färdigheter och visst innehåll.

Se läroplan här och kursplaner här!

Nya Zeeland

Här och här finner du kursplaner för Nya Zeeland.

Annons

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , ,
Publicerat i Ämnesdidaktik, Samhällskunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: