Vilka argument förekommer i debatten?

kubNätverket för evidensbaserad policy har på sin webbplats skapat argumentlistor som kan vara intressanta för samhällslärare (och lärare i filosofi/svenska). Listorna innehåller argument för och emot en specifik tes som är vanligt förekommande i debatten. Avsikten med listorna är dock inte att utvärdera argumenten. Syftet är snarare att bidra med en överblick. Det kan vara intressant att analysera argumenten – som har källhänvisningar – tillsammans med eleverna. Argumentlistorna är dagsläget 16 stycken och ämnena berör allt från medborgarlön till kärnkraft.

Här hittar du alla argumentlistor samlade.

I linje med argumentlistorna har Sveriges Radio P3 något som kallas moraltestet: politiker såväl som journalister, artister och författare ställs inför klassiska men svåra moraliska spörsmål. 

Du hittar moraltestet här.

Argumentlistorna och moraltestet ger goda förutsättningar för tankeväckande analyser och granskning. En frågeställning eleverna skulle kunna arbeta med: Vad är det för ideologiska aspekter som tydliggörs i argumenten? Dessutom är det ett bra tillfälle att öva kunskapskraven: ”Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv” (grundskolan) och ”Eleven kan ge argument för sina ståndpunkter och värderar andras ståndpunkter” (gymnasieskolan).

Se ett tidigare inlägg om argumentationsanalyser här.

/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , ,
Publicerat i Material och stoff, Medier, Nyheter, Samhällsfrågor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: