Nya intressanta mediesatsningar

medielandskapFaktumet att vår förändrade mediekonsumtion bidragit till att fler vänder nyhetsrapporteringen ryggen kan te sig som deprimerande för en samhällslärare. På senare tid har det dock dykt upp flera nya intressanta mediesatsningar som möjligen kan skapa lite hopp. Amerikanska Vox – med den underbara devisen ”Explain the news” – och svenska KIT satsar på att fördjupa, förklara och ge perspektiv på nyheter. Grundinställningen utgår från forskning och fakta snarare än tyckande. KIT:s nyhetschef Martin Schori intervjuades nyligen i tidningen Resumé och passade på att ge en känga åt andra mediehus:

– Man lägger otroligt mycket energi på att rapportera att någonting har hänt. Många har TT, men lägger ändå en enormt mycket tid på att ringa och göra samma vinkel som TT. Bara för att få egna citat, trots att läsarna inte läsarna bryr sig supermycket om det. Tanken med KIT är att vi struntar i att rapportera att. Vi kommer aldrig sätta oss i en taxi och åka till Bredäng för att det har skett ett mord där. Vi satsar bara på fördjupning, sammanhang och analys. Redan när jag satt på Aftonbladet märkte jag att när man väl gjorde den typen av stories fick vi sjukt bra respons. Men vi hade inte tiden.

Det ska bli intressant att följa dessa mediepionjärer. Nedan tre utvalda länkar från KIT som skulle kunna användas i undervisningen:

  • Video som förklarar bakgrunden till ”The national dialog quartet”, Nobels fredspristagare från Tunisien

/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , ,
Publicerat i Medier, Nyheter, Undervisning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: