Minister för en dag

IMG_4048IISäkerhetspolitik och mellanstatliga relationer kan för en oinvigd te sig som ett svårförståeligt område. Det kan också tänkas att frågornas komplexitet gör att man väljer att inte engagera sig i dem. Scenario-spelet Minister för en dag som organisationen Folk och Försvar tagit fram och förfinat under många år sätter eleverna i de fiktiva händelsernas centrum. Efter en kort introduktion rivstartar spelet med att deltagarna ska utse statschef, finansminister och utrikesminister i de nyvalda regeringarna i Grönahavs-regionens olikartade statsbildningar som de får sig tilldelade. Därefter följer fyra timmar av intensiva förhandlingar och strategiska prioriteringar. Spelet ramas in av politiska strukturer på mellanstatlig nivå och tempot hålls uppe med nyhetssändningar som kommer med ibland oväntade händelser.

IMG_4075IIÖvningen tar 4 timmar att genomföra och leds helt och hållet av personal från Folk och Försvar. För att genomföras krävs det minst 15 elever och det riktar sig främst till gymnasieskolan. Ingen förberedande undervisning förutsätts, tillgång till projektor och dator för spelledaren krävs. Utbildningen är kostnadsfri.

Styrkan i Minister för en dag är med vilken lätthet det lekfulla (men seriösa!) formatet tvingar eleverna att hantera ett så komplext stoff som säkerhetspolitik. Jag har svårt att se en alternativ ingång i dessa frågor som på ett bättre sätt kan bidra till engagemang och koncentration än vad detta rollspel gör. Det är deltagarnas aktivitet och de prioriteringar de väljer som formar hur spelet faller ut. Begrepp som infrastruktur, krisberedskap, demokrati och rättsväsende blir en naturlig och integrerad del av händelserna. Mediabevakningens ibland icke-objektiva perspektiv och urval samt den påverkan som kan finnas i internationella påtryckningar framstår med all önskvärd tydlighet.

Det kan nog vara klokt att avsätta en lektion till att efter-diskutera spelet. Här finns det många möjligheter att diskutera dagsaktuella händelser utifrån ett säkerhetspolitiskt perspektiv som lyfter blicken och inte fastnar i enskilda händelser.

Johan Ceder
Ordförande FLS

Läs mer om Minister för en dag här

Annons

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , ,
Publicerat i Internationellt, Material och stoff, Samhällskunskap, Undervisning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: