Nyheter från regeringen och Skolverket

nyheter– Regeringen har beslutat sig för att avskaffa nationella prov i SO och NO för årskurs sex:

– Lärarna behöver mer tid för sitt arbete och eleverna mer tid för sina lärare. De nationella proven har tagit mycket tid i administration och rättning för lärare och från elever. Mest tid har de tagit i sexan, där lärarfacken uttryckt att man ibland fått använda mer tid till att mäta än att ge vägar till kunskap. Nu avskaffar vi i bred politisk enighet två prov och går mot digitalisering av de kvarvarande. Det är bra för lärare och elever, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Samtidigt håller regeringen på att göra en översyn av de nationella proven, läs mer om detta i ett tidigare inlägg här.

– Skolverket har gett ut ett nytt kommentarmaterial som är utformat som stöd för lärare i arbetet med källor och källkritik. Materialet rör inte specifikt samhällskunskap men kan ändå vara relevant eftersom syftet är att utveckla lärares kompetens i att bedöma elevernas resonemang kring källor:

Att kunna söka, tolka och kritiskt granska information från olika källor är något som ingår i flera skolämnen. Syftet med det här materialet är att ge lärare stöd i att bedöma elevers kunskaper utifrån de delar av kunskapskraven i årskurs 6 som handlar om att föra resonemang om källors och informations användbarhet. En förhoppning är att materialet samtidigt ska ge idéer kring hur undervisningens innehåll och former kan utvecklas för att ge eleverna goda förutsättningar att föra sådana resonemang med hög kvalitet.

Du hittar Skolverkets material här.

Annonser

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Tagged with: , ,
Publicerat i Betyg och bedömning, Material och stoff, Nyheter, Skolpolitik, Undervisning, Utbildningsvetenskap och pedagogik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: