Miljöekonomi i samhällskunskap – Peter Hållander berättar om sin undervisning

Med detta inlägg inleder FLS en ny följetong på fls.nu. Tanken med följetongen är att olika lärare i en kortare intervju berättar något om sin undervisning, främst för att ge tips, uppslag och inspiration till andra lärarkollegor. Mycket nöje!

***

FLS har talat med Peter Hållander, lärare i samhällskunskap, internationell ekonomi och svenska vid Mikael Elias gymnasium om hans undervisning om miljöekonomi i samhällskunskap.

Peter, berätta lite mer om din undervisning i det här ämnet?
Jag brukar låta eleverna möta ämnet genom att de får bekanta sig med ett antal teorier som används för att resonera om hållbar utveckling. Bland annat tar jag upp fångarnas dilemma, allmänningens tragedi, free riders, PPP – poluter pays principle och ”externa effekter”. Eleverna och människor i allmänhet känner sällan till de principiella problemen bakom miljöproblemen. Strukturen i undervisningen låter jag gå ifrån orsaker till konsekvenser till lösningar.

peterHur gör du ämnet relevant och intressant för eleverna?
Om eleverna får fundera över exempel i sin egen vardag där exempelvis allmänningens tragedi blir aktuell upplever jag att det underlättar deras förmåga att sedan förstå och resonera om miljöfrågorna. Ett exempel från vardagen kan vara hur ett trådlöst nätverk fungerar – vad händer om alla streamar film samtidigt? Jag arbetar hela tiden med att låta eleverna koppla den här typen av små, vardagliga problem till de stora globala miljöproblemen.

Finns det några resurser som du använder och vill tipsa andra om?
Det finns tre bra källor som jag bland annat använder och vill tipsa om, dels boken, Samhälleliga och kulturella perspektiv på miljökrisen från Studentlitteratur. Jag använder kapitel 4 framförallt. Sedan brukar vi också titta på filmen Peak Everything från SVT dokumentär och Hans Roslings film Framtidens statistik.

Har du några råd att ge andra lärare som ska undervisa om miljöekonomi?
Om eleverna har med sig förkunskaper om hur samhälls- och världsekonomi fungerar blir undervisningen mer lyckad. Det är viktigt att eleverna känner till principer som den osynliga handen, egennytta och den neoklassiska teorin och organiseringen av det ekonomiska systemet. Dessa förkunskaper stöttar eleverna i sin förståelse av miljöekonomins frågeställningar.

Tack för att du ville ge oss en inblick i din undervisning Peter!

För den som är intresserad av mer detaljer om upplägget delar Peter en presentation här. Peter finns också på Twitter @HallanderPeter för den som är intresserad av en fortsatt diskussion om undervisning och bedömning i ämnet.

Annons

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , ,
Publicerat i Lärarintervju, Material och stoff, Samhällskunskap, Undervisning
2 kommentarer på “Miljöekonomi i samhällskunskap – Peter Hållander berättar om sin undervisning
  1. […] flöden, hushållens konsumtion, individens försörjning, dess socioekonomiska och miljömässiga effekter, individers strävan att skapa sig en bättre framtid, hur de försöker påverka politiken, […]

  2. […] samhällskunskap? Skriv en kommentar och berätta eller hör av dig till FLS så gör vi gärna en lärarintervju med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: