Rollspel om demokratifrågor och riksdagsval

skolaInför valet 2014 startade föreningarna Sverok och Svea ett projekt om demokrati i skolan. Inom ramen för detta skapade man två rollspel för lärare och elever med tema demokrati. Trots att det inte är valtider är det definitivt värt att testa när du som samhällslärare undervisar om demokrati och hur Sverige styrs. Det ena rollspelet beskrivs så här:

I ett alternativt nu har Sveriges skolor skakats av ett elevuppror, där eleverna ockuperat sina skolor och krävt självstyre. I rollspelet är upproret över men inga demokratiska val har ännu genomförts på skolan.

Skolverket har ställt krav på att det ska hållas ett demokratiskt val; detta är ett måste för att skolan ska få fortsätta vara självstyrande. Rollspelet utspelar sig under ett förmöte inför detta demokratiska val. På skolan finns det fyra grupperingar som alla hade olika ståndpunkter i upproret, och nu vill de vara med och bestämma hur skolans framtid ska se ut. Varje parti vill gärna vara det parti som styr skolan.

Deltagarna spelar roller som medlemmar från de fyra partierna. Partierna är inte indelade på en traditionell höger/vänster-skala utan utifrån hur mycket elevinflytande de tycker att en skola ska styras med. Några av partierna tycker att samarbete med vuxenvärlden (lärare, tidigare skolledning och så vidare) är att föredra medan andra tycker att varje del av skolan ska vara styrd av eleverna. Varje parti har olika frågor de tycker är viktigast att prioritera.

Det här rollspelet har namnet Republiken Skolan – Ett rollspel om demokratifrågor och riksdagsvalet och är ämnat för högstadium och gymnasium. Instruktionerna är noggrant skrivna och innehåller även ett efterdiskussionsmaterialet.

Rollspel i undervisning finns det inte särskilt mycket forskning på, mig veterligen. Men jag hittade en studentuppsats och ett intressant blogginlägg. Hör av dig om du vet mer!

Vi har tidigare haft inlägg om drama i samhällsundervisningen.
———-

Uppdatering: Kap. 4 och 6 i den här innehåller forskning och resonemang om rollspel.

/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , ,
Publicerat i Demokrati och statsskick, Material och stoff, Mänskliga rättigheter, Undervisning, Utbildningsvetenskap och pedagogik
2 kommentarer på “Rollspel om demokratifrågor och riksdagsval
 1. Linnea Granath skriver:

  Hej!

  Då ni skickade ut ett nyhetsbrev om rollspel tänkte jag tipsa om en fortsättning på det spåret. Vii har tre spel/rollspel som kan användas när arbetslivet tas upp i klassrummet, vilket är ett ganska brett område.

  Loppet- tar upp diskriminering och fördomar Beslutsfattarna- är ett spel om arbetsvillkor Anställa eller Anställa – ett spel om jobbsökande

  Beställningarna av spelet Loppet tex mångdubblades förra året. Kanske är det ett hårdare samhällsklimat och debatt som gjort det extra aktuellt, ja det kan jag bara spekulera kring men av någon anledning beställdes ca 10 000 spel bara 2015.

  Anställa eller anställas som handlar om jobbsökande passar extra bra just nu när eleverna ska söka sommarjobb och gå på riktiga intervjuer framöver. I spelet får eleverna testa på att både anställa och anställas men med lite kluriga villkor som inte alltid gör det helt enkelt men kan skapa förståelse för arbetslivets olika villkor.

  rigare.

  Detta är inte tänkt som något ”pracka på” mejl utan som ett tips på input till nyhetsbrev i samma andra som det senaste men med området Arbetslivet. Våra material är gratis och finns tillgängliga på http://www.arbetslivskoll.se om ni vill kika in dem.

  Ha det gott!

  Med vänlig hälsning

  Linnea Granath projektledare för Arena Skolinformation.

  08-52 25 74 52, 073- 65 41 312 linnea.granath@arenagruppen.se

  Arena Skolinformation är en del av Arenagruppen. Saltmätargatan 22 113 59 Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: