Simma med börshajar

simma med hajarUndertecknad var nyligen närvarande på ett intressant (och underhållande) panelsamtal om finanssystemet med journalisterna Joris Luyendijk och Andreas Cervenka. Luyendijk har skrivit den omtalade boken Simma med hajarHundratals anställda i Londons slutna bankvärld har intervjuats. Hans slutsats är att finansvärlden går att likna vid ett förarlöst plan. Luyendijks bok kan inte komma vid ett lägligare tillfälle efter alla skandaler i samband med den så kallade Panama-läckan (Luyendijk insisterar på att det inte är en PR-kampanj från hans bokförlag). Cervenka är ekonomijournalist på Svenska Dagbladet och författare till boken Vad är pengar?. Han vill förklarar hur allt hänger ihop i vår allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomi. Frågan som stod i fokus under panelsamtalet mellan dessa herrar var:

Finansvärlden beskrivs ofta som en värld där girighet lättja och frosseri härskar, men är det verkligen den enskilde bankmannen som bär skulden eller står orsaken att finna i det system vi har byggt upp där bankerna fått orimligt mycket makt och inflytande på våra liv?

I Sverige har framför allt Nordea hamnat i skottgluggen efter det visat sig att de har hjälpt mycket rika kunder komma undan skatt, genom så kallade brevlådeföretag.

Se det intressanta samtalet här (på engelska) eller se en dokumentär på temat. Ta sedan upp ämnet och diskutera med dina elever: Vad finns det för legitimitet i ett finanssystem där ett fåtal superrika gynnas?

 
/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , , , ,
Publicerat i Ekonomi, Material och stoff, Nyheter, Samhällsfrågor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: