Vad kan en göra åt klimatförändringarna?

Det råder inga tvivel om att klimatförändringarna är skapad av människan. Fokus ligger numer på vad vi kan göra för att klara av målet, som sattes i Paris: mindre än 2 graders temperaturökning globalt.

härifrån kommer utsläppenEn stor del av utsläppen i världen är kopplad till vår matproduktion. Främst är det
konsumtion av kött som bidrar till utsläppen av koldioxid, metan och lustgas. Köttkonsumtionen behöver således minska fastslår till exempel Jordbruksverket. Forskare konstaterar att tekniska förbättringar inom jordbruket inte heller kommer göra den stora skillnaden för klimatet, således är ett förändrat konsumtionsmönster centralt.

Men ny forskning från Chalmers visar att det inte nödvändigtvis är minskad köttkonsumtion per se som kommer göra skillnad. Det är stor skillnad i utsläpp mellan olika produkter och det gäller inte bara köttprodukter. Nötkött har tydligast klimatpåverkan men ost- och mjölkprodukter har en högre klimatpåverkan än gris och kyckling. Nedan utsläpp för olika proteinkällor samt för olika kostalternativ:Om jordens befolkning började äta kycklingkött istället skulle klimatmålet alltså kunna nås betydligt enklare:

Minskad köttkonsumtion nämns ofta som väsentligt för att lösa matens klimatproblem. Det är givetvis bra för klimatet att minska köttätandet. Men vilket slags kött vi äter är avgörande: Om vi inte minskar konsumtionen av det mest klimatskadliga köttet, nötkött och lamm, är effekten liten i förhållande till vad som krävs för att nå klimatmålen. Det minst klimatskadliga köttet, kyckling, har så låg klimatpåverkan att det inte ens vid en kraftigt ökad konsumtionsnivå är något klimatproblem.

En annan ganska vanlig missuppfattning i miljödebatten är att klimatmålet är det allenarådande miljömålet och att åtgärder för målet står utan negativa konsekvenser. Det finns en rad andra miljömål som kan stå i bjärt kontrast till varandra och klimatmålet, tre bra exempel är minskad toxicitet (gifter), bevarandet av biologisk mångfald och förbättrad djurvälfärd. Målen måste vägas mot varandra och negativa konsekvenser behöver tas med i beräkningen.

Testa din och elevernas klimatpåverkan på Klimatkontot. Se även en bra lista för vad du, eleverna och din skola kan göra.

/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , ,
Publicerat i Forskning, Forskningsöversikter, Internationellt, Material och stoff, Miljö och hållbarhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: