Den extrema fattigdomen ökar – eller är det så?

ex-fattigJag har tidigare skrivit om hur demokratiutvecklingen världen över gått framåt och om hur utvecklingen framöver kommer hålla sig konstant. Trots krig samt konflikter i Mellanöstern och Afrika. Människor i allmänhet har troligtvis en annan bild än vad dessa data visar och mediernas rapportering förstärker säkerligen den negativa bilden.

Samma sak gäller också i mångt och mycket synen på fattigdomens utveckling i världen. Nyligen genomförde undersökningsföretaget Motivaction International, i samarbete med välgörenhetsorganisationen Oxfam, en undersökning i 24 länder där bland annat frågor om extrem fattigdom ställdes. I Sverige tror 74 procent att andelen extremt fattiga har ökat eller varit oförändrad de senaste 20 åren. I själva verket har andelen fattiga mer än halverats. Robert Höglund på Oxfam reflekterar kring anledningen till detta:

Missuppfattningen kan delvis bero på att media oftare rapporterar om negativa nyheter än om positiva. Ibland får media kritik för detta, men studier visar att människor föredrar att läsa negativa nyheter – även de som påstår motsatsen. En nyhet som den att fattigdomen halverats blir också, av förklarliga skäl, endast en nyhet, medan människor som lider av katastrofer och kriser blir nyheter varje dag. En del av ansvaret får vi hjälporganisationer också ta på oss. Precis som media är vi ofta bättre på att berätta om det som fortfarande är dåligt än om det som blivit bättre.

 

Tendensen att vi föredrar negativa nyheter kallas inom psykologin för ”negativity effect”, (läs om andra kognitiva bias här). Det visar sig dock i den här undersökningen att svenskar har bättre kunskaper än människor i många andra länder:

Svenskarna är ändå mer välinformerade än allmänheten i många andra länder. Samma undersökning visade att i länder som Tyskland, USA och Spanien tror över 90 procent att andelen fattiga ökat eller stått still. Kanske beror svenskarnas kunskap bland annat på professor Hans Roslings insatser.

 

Gapminder har för några år sedan gjort en undersökning om svenskars uppfattningar kring fattigdom och utvecklingen i världen. Svenskars kunskaper om Afrikas explosiva utveckling de senaste åren är till exempel rätt usel.

Utvecklingen går åt rätt håll. Ett realistiskt mål är faktiskt att fattigdomen är helt utrotad inom 15 år. Lovande inför framtiden är också det växande intresset för de vetenskapliga testerna av hur väl olika interventioner fungerar mot fattigdom samt hur kostnadseffektiva de är. En hög kostnadseffektivitet kan nämligen i praktiken innebär att vi kan rädda fler.

Hur ser kunskaperna om fattigdom ut bland dina elever?

/Elias Dietrichson

 

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , ,
Publicerat i Internationellt, Material och stoff, Mänskliga rättigheter, Medier, Samhällsfrågor
En kommentar på “Den extrema fattigdomen ökar – eller är det så?
  1. […] Läs även tidigare artiklar vi har skrivit om hur det blir fler demokratier världen över och hur den extrem fattigdom har halverats. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: