Vad förklarar Trump, Brexit och Åkesson?

Erik Olsson, på webbtidningen Kit, har skrivit en längre text om hur man kan förklara högerpopulismens framgångar i USA och Europa – från Trump till Åkesson. Ett smakprov:

Att en så pass stor andel av amerikanerna är villiga att rösta på en sådan som Donald Trump är för många svenskar svårt att förstå. Samtidigt pekar bedömare på att den amerikanska politiken förmodligen aldrig varit mer lik den europeiska. Konfliktlinjen mellan frihandel och globalisering å ena sidan och nationalistisk isolationism å andra sidan löper i dag rakt igenom hela den kulturella gemenskap som vi brukar kalla för västvärlden.

Flera förklaringsmodeller till den här utvecklingen har lagts fram. Men frågan är om inte den viktigaste ändå illustreras tydligast i det här diagrammet:

Läs mer här.

Missa inte heller när Filosofiska rummet diskuterar ekonom Guy Standings tankar om en framväxande global underklass – ett prekariat.

/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , , ,
Publicerat i Demokrati och statsskick, Ekonomi, Internationellt, Material och stoff, Samhällsfrågor
En kommentar på “Vad förklarar Trump, Brexit och Åkesson?
  1. […] veckan hänvisade jag till en text om hur högerpopulismen i Europa och USA kan förklaras av ojämlik fördelning av resurser och hur […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: